Marad a nyárias szeptember

Ilyen időre számíthatunk vasárnap.

2023. szeptember 16., 21:01

Szerző:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás vasárnap éjfélig:
----------------------------------

A borult tájakon is szakadozik, éjszaka a legtöbb helyen csökken a felhőzet, kiderül az ég, de az ország keleti harmadán reggel is előfordulnak erősen felhős helyek, arrafelé elvétve zápor is lehet. Vasárnap napközben napos időre számíthatunk általában kevés, de az ország keleti harmadán több gomolyfelhővel, ott zápor, esetleg zivatar kialakulhat. A délkeleti szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 18 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23, 29 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------

Tőlünk északkeletre egy anticiklon található, melynek területén többnyire napos, csapadékmentes az idő. Ennek a magasnyomású rendszernek a keleti, illetve a nyugati oldalán egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer helyezkedik el. Ezek mentén esők, záporok, néhol zivatarok is előfordulnak. A legtöbb csapadék leginkább a Brit-szigeteken és Spanyolország keleti részén hullott, 36-43 mm, de a Keleti-Kárpátokban előfordult 50 mm-t meghaladó csapadék is. A csúcshőmérséklet Észak-Európában többnyire 10 és 18, Közép-Európában 21-25, a délebbi területeken, valamint Nyugat-Európában leginkább 25 és 32 fok között alakul. A Kárpát-medencét vasárnap estig időjárási front nem éri el, de még a magasban felettünk lévő, gyengülő légörvény fejti ki hatását.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Unsplash)

Tegnap 15:14

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Tegnap 09:05

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.