Időjárás: vajon holnap is marad a fullasztó hőség?

Az elmúlt napokban tapasztalt időjárás nem kedvezett túlzottan az emberi létezésnek, de nagy kérdés, hogy szerdán mire számíthatunk.

2024. augusztus 13., 15:34

Szerző:

Egészen elképesztő kezd lenni, amit az időjárás az utóbbi napokban mutat magából, és ez szerdán sem változik. Éjszaka általában derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk. A HungaroMet előrejelzése szerint az éjszaka második felében a Dunántúl nyugati, délnyugati részén időszakosan több lehet a felhő, ott kis eséllyel zápor, zivatar sem zárható ki. Az északkeleti szél többnyire mérsékelt, helyenként élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 18 és 24 fok között várható, de északkeleten helyenként ennél pár fokkal, míg a hidegre hajlamos helyeken több fokkal hűvösebb lehet.

Napközbenre aztán a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. A szinte felhőtlen északkeleti tájakat kivéve helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Estefelé délen, délkeleten növekedhet a csapadékhajlam. A keleti, délkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 33 és 38 fok között várható, ennél pár fokkal alacsonyabb értékeket északkeleten, magasabbat a Dél-Alföldön mérhetnek. Utóbbi területeken akár 40 fok köré is forrósodhat a levegő.

Az időjárás nem kímél a folytatásban sem

A HungaroMet előrejelzése szerint csütörtökön a sok napsütést csak kevés felhő zavarhatja. Legfeljebb néhány helyen alakulhat ki frissítő délutáni hőzivatar. Gyenge marad a légmozgás, csupán zivatarok környezetében fordulhat elő erős vagy viharos széllökés. A minimum-hőmérséklet általában 17 és 22 fok között valószínű, de északon, északkeleten hűvösebb, míg városokban, tópartokon melegebb is lehet. A maximum 33 és 40 fok között alakul.

Pénteken napos időre számíthatunk kevés felhővel. Legfeljebb néhány helyen alakulhat ki frissítő délutáni hőzivatar. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatar környékén lehetnek erős vagy viharos lökések. Hajnalban többnyire 17 és 22 fok valószínű, de északon, északkeleten hűvösebb, tópartokon és városokban melegebb is lehet. A csúcsérték 33 és 39 fok között alakul.

Fontos a megfelelő fényvdelem

Ilyen időjárási körülmények között elengedhetetlen a káros sugárzás elleni megfelelő védelem. Nem könnyű feladat azonban a megfelelő naptej kiválasztása, hiszen számtalan típusú és márkájú termék közül lehet választani. Nemrég Dr. Kelen Ákos, a Dr. Kelen egészségkozmetikumok termékfejlesztő szakgyógyszerésze osztotta meg, milyen szempontok alapján érdemes választani. Először is fontos tudni, hogy a faktorszám a tévhitekkel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány percig véd a krém, hanem azt, hogy hányszorosára nő a bőr természetes védekezőképessége a készítmény segítségével.

A megfelelő faktorszámú naptej kiválasztása után fontos, hogy azt egyenletesen és elegendő mennyiségben vigyük fel a bőrre napozás előtt. 1,5-2 óránként pedig ismételjük meg a krém vagy spray alkalmazását. 

Végül fontos, hogy a megbízható napvédő készítménynek UV-A- és UV-B-védelemmel is rendelkeznie kell. Az UV-B sugarak felelősek a barnulásért, illetve túlzott napozás esetén a napégésért, míg az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését és egyéb bőrkárosodások kialakulását okozhatják. A faktorszám csupán a készítmény UV-B védelmére utal. A megfelelő UV-A-védelmet külön kis ikonnal kell jelezni a terméken, így erre feltétlen figyeljen, és csak olyan terméket vásároljon, amelyen az UV-A karika jelölés megtalálható. Kiemelten fontos speciális fényvédő készítmény használata az arcra is.

Végül most azokhoz fordulnánk, akik bizonytalankodnak az időjárás előrejelzést illetően. Nekik egy kiváló Gálvölgyi János paródiát küldenénk szeretettel a várható időjárásról. Íme, jó szórakozást hozzá:

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: anaterate / Pixabay)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.