Időjárás: a szerda nem a viharvadászok napja lesz

Eseménytelen, azaz napos és száraz lesz az időjárás a következő napokban.

2024. július 30., 16:04

Szerző:

Nyugodt, kissé unalmas időjárás elé nézünk szerdán. A HungaroMet országos előrejelzése szerint ugyanis hajnalban túlnyomóan felhőtlen, száraz idő várható gyenge széllel. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 16 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken ennél pár fokkal hidegebb, a vízpartokon, magaslatokon melegebb is lehet.

Ezen a ponton írhatnánk, hogy nap közben aztán gyökerestül megváltozik az időjárás, de akkor nem mondanánk igazat. Az előrejelzés szerint ugyanis túlnyomóan felhőtlen, napos, száraz lesz az idő, legfeljebb néhol lehet napközben kevés gomolyfelhő az égen. Nagyrészt mérsékelt marad a légmozgás is, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

Ilyen időjárás várható a folytatásban

Csütörtökön napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, utóbbiakból délután, este a Nyugat-Dunántúlon és északon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül, Sopron környékén megerősödhet. Hajnalban 10 és 21 fok várható, a magasabb értékeket városokban, tópartokon, az alacsonyabbakat a hidegre hajlamos helyeken mérhetik. A csúcsérték 32 és 27 fok között valószínű.

Pénteken aztán az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütés várható. Szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél időnként megélénkül, zivatarban megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között várható.

Ilyen időjárás esetén nagyon fontos a fényvédelem

Az utóbbi időben hatalmas figyelem fordult a fényvédelem fontossága felé, ám arról csak kevés szó esik, hogy az arcon túl a test egyéb területeit is óvni kell a bőrrák elkerülése érdekében. Főleg azokat, amelyeket a mindennapokban is, akár az utcán sétálva fokozottan érhet napfény. Ilyen terület például a fül, a nyak és a kézfej, valamint a fejbőr is, ahol ugyanolyan fontos lenne a fényvédő alkalmazása.

Dr. Neera Nathan, a Harvardon képzett bőrráksebész a TikTokon osztott meg egy felvételt, melyen elmondta, naponta távolít el rákos megbetegedéseket ezekről a terüeltekről. A szakember azt mondja, a legtöbb ember már tudja, hogy fényvédőt kell kennie az arcára, azonban a többi területről rendre megfeledkeznek. Mindezt Dr. David Kim, New York-i bőrgyógyász is megerősítte, aki elmondta, rendszeresen talált bőrrákot szabadtéri sportolók fülén, akik fényvédő nélkül edzettek – írja az ELLE a Daily Mail cikke alapján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Nick Fewings/Unsplash)