Hoppá, mégsem vonult ki Magyarországról az orosz kémbank?

A Nemzetközi Beruházási Bankból kilépő rendeletet áprilisban írta alá Orbán Viktor miniszterelnök, de a pénzintézet weboldala és a Bankszövetség honlapja szerint még mindig Budapesten van a székhelye.

2023. november 11., 09:54

Szerző:

A Nemzetközi Beruházási Bank honlapján ma is a magyar főváros szerepel egyik központként. Eközben az Orbán-kormány nem csak az adófizetői milliárdok sorsáról hallgat, semmilyen kérdésre sem válaszol az ügyben – írta szombaton a Népszava annak kapcsán, hogy kiderült, továbbra is budapesti címen működik a kémbankként elhíresült, orosz hátterű pénzintézet.

Korábban, ahogyan minden uniós tagállam, úgy Magyarország is kiszállt a pénzintézetből, a vezetőség pedig azt állította, hogy elhagyják az országot áprilisban. Orbán Viktor április 21-én írta alá a kilépésről szóló kormányrendeletet, elvileg október végétől hatályos a magyar kilépés. Azonban a bank honlapján az impresszumban (és a Bankszövetség honlapján is) a budapesti Fő utca 1. van megjelölve címként, miközben a magyar főváros mellett a székhely címszó mellett mindössze még Moszkva szerepel.

A lap felveti, hogy meglehet, egyszerű mulasztás miatt nem törölték a magyar címet, csakhogy közben a bank hazai jogi státusza is kérdéseket vet fel, miközben a magyar adófizetők bankban „ragadt” 74 milliárdjáról semmit nem tudni. Mint írják, egyre kérdésesebb az is, hogy a bank mikor és miből fizeti vissza a forintbefektetőket célzó kötvényei után járó, összesen 23 milliárd forintot.

(Kép: Putyin, takarodj! - Tüntetés az orosz kémbanknál a háború ellen és Európa mellett! címmel szervezett tüntetést a Nemzetközi Beruházási Bank elé, Budapesten, 2022. március 1-jén. Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)