A Honvédség nem ereszt, akármit is csinálsz

A 24.hu több olyan katonával beszélt, aki szerint borzalmasan alacsony a magyar Honvédség morálja, mivel 2020 óta a váltakozó veszélyhelyzetek miatt mindenkinek tilos leszerelnie és felmondania.

2022. szeptember 12., 07:42

Szerző:

2020 április eleje óta egyetlen hivatásos katona sem mondhat fel a Honvédségben, még azokat a szerződéseseket sem engedik el, akiknek a viszonya lejárt. A 24.hu összefoglalója szerint a katonák éppen ezért várták 2022 nyarát, májusban azonban újabb rendelet jelent meg. Eszerint „szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa” újabb veszélyhelyzet rendelhető el, és a katonák felmondási tilalma is meghosszabbodhat.

Minderre a Honvédség minden posztján jelen lévő, óriási fluktuáció miatt van szükség.

„Nem írható le szavakkal, mennyire csalódottak vagyunk. Nagyon sokan érezzük úgy, hogy váltani szeretnénk, de nem tudunk, ketrecbe vagyunk zárva” – nyilatkozta a portál kérdésre egy neve elhallgatását kérő középvezető. Noha az éve elején hat havi fegyverpénzt fizettek ki a katonáknak, mindez nem számít, sokan lemondanának az emeléstől, ha végre távozhatnának a Honvédségtől.

„Képzelheti, hogy milyen lehet a morál a honvédelemnél, ahol akarata ellenére tartják ott az emberek egy részét” – ecsetelte a helyzetet a tiszt.

Ha valaki mégis felmentését kéri, az esetek szinte száz százalékában a parancsnokok ezt megtagadják. Ezzel párhuzamosan az ukrajnai háború előtt, 2021-ben apadni kezdett a jelentkezők száma is, így ha a felmondást engedélyeznék, nem lenne kikkel pótolni a kieső katonákat. A távozási tilalom mögött a források egyértelműen politikai nyomásgyakorlást látnak a parancsnokokon.

A túlterheltség így is jellemző az állományra és vannak olyanok, akik kénytelenek heti 60 órát dolgozni.

(Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnököt (j) katonai tiszteletadással fogadják, mögötte Ruszin-Szendi Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség új parancsnoka az MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén, Tatán 2021. június 8-án. Fotó: MTI | Máthé Zoltán)

Tegnap 21:22

Nagy Eszter ötpárti ellenzéki jelölt a szavazatok 60,81 százalékának, összesen 1204 szavazatnak a megszerzésével kerekedett felül a Fidesz-KDNP jelöltjére, Bálványkövi Istvánra leadott 714 szavazattal (36,06 százalék) szemben.