Hétfőn hajnalban újra megnyílt a letkési határátkelő

A sokaknak kellemetlen lezárás március eleje óta tartott, a kistérség településeinek nevében a hét elején fordultak segítségért a külügyminisztériumhoz az érintettek.

2021. április 18., 15:33

Szerző:

Hétfőn hajnali öt órakor megnyitották a Letkés–Ipolyszalka határátkelőhelyet, amely a szlovák-magyar határszakaszon az egyetlen zárva tartott átkelő volt. Még március 2-án zárta le a szlovák fél a koronavírus-járvány elleni védekezésre hivatkozva.

Vasárnap délelőtt Szalka község Facebook-oldalán aztán váratlanul megjelent egy rövid poszt a következő szöveggel: „A sok munka meghozta a gyümölcsét, jó hírrel szolgálhatok: holnap reggel 5.00-kor megnyílik a Szalka-Letkés határátkelőhely.”

A sok munka meghozta a gyümölcsét, jó hírrel szolgálhatok: holnap reggel 5.00-kor megnyílik a Szalka-Letkés határátkelőhely.

Közzétette: Szalka község - Obec Salka – 2021. április 18., vasárnap

Ahogy azt a hét elején megírtuk, a Letkés–Ipolyszalka határátkelő azért nagyon fontos a környéken élők számára, mert itt átkelve, Szlovákián keresztül Párkánynál visszatérve rövidebb, 16 kilométeres úton tudnak autóval 20 perc alatt eljutni Esztergomba. Amióta azonban a határátkelőként szolgáló hidat lezárták, az út másfél-két órás kerülőt is jelenthetett a városig.

Huszák Tamás letkési polgármester lapunk kérdésére a hét elején még azt mondta, a szobi kistérség településeinek nevében levélben fordultak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez az ügyben. Azt nem tudni, hogy ennek a megkeresésének van-e köze a holnapi határnyitáshoz.

„A letkési határrendészeti iroda vezetője pár perce megerősítette, hogy valóban így lesz, már a rendőrség is megkapta a hivatalos értesítést, tehát reggel öt órától újra közlekedhetnek a határátkelőn keresztül a lakosok” – fogalmazott Huszák Tamás, akit vasárnap kora délután telefonon értünk el. A polgármester hozzátette, hogy a határnyitás időkorláthoz kötött, reggel öttől este hat óráig lehet majd használni az átkelőhelyet, éppen úgy, ahogy azt a mácius 2-i lezárás előtt is lehetett.

(Kiemelt kép: Google Maps)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.