Akár másfél órát is kerülhetnek a letkésiek az ismét bevezetett, érthetetlen határzár miatt

A határátkelőt tavaly a magyarok zárták le, akkor sikerült megnyittatni, másfél hónapja viszont a szlovákok, de senki sem érti, mi lehet az oka. A helyiek a külügy segítségét kérik.

2021. április 13., 17:02

Szerző:

A Letkés–Ipolyszalka határátkelő március 2-a óta újra nem használható. A szlovákok zárták le a járványra hivatkozva, de azt mondták, hogy várhatóan március 20-án megnyitják, ám ez nem történt meg. Huszák Tamás letkési polgármester lapunknak azt nyilatkozta, hogy még felkészülési időt sem kaptak a zárásra, csak a tényt közölték velük március elején. Arra a kérdésre, hogy mivel indokolta a szlovák fél a határzárat, Huszák azt mondta, különösebb indoklás nem volt, de „ilyenkor a koronavírusra szokott hivatkozni a szolvák kormány”.

A dolog érdekessége, hogy a rendőrség aktuális határátkeléssel kapcsolatos tájékoztatója szerint a szlovákiai határszakaszon működő 18 határátkelőhely közül ez az egyetlen, amelyik zárva tart.

Ezért érthetetlen a polgármester szerint, hogy miért éppen ezt az egy határátkelőt tartják zárva a szlovákok járványügyi indokoik miatt.

A letkési önkormányzat Facebook-oldalán a napokban jelent meg egy bejegyzés, amelyben arról írnak, hogy a két határmenti település, a magyarországi Letkés és a szlovákiai Ipolyszalka polgármesterei eddig hiába próbálkoztak a szlovák kormánynál, ezért most a magyar külügyi tárca segítéségét kérik.

Tisztelt Letkésen és körnéyken élő lakosok! Mai napon egyeztetést folytattunk Czagala Szilviával, Szalka Község...

Közzétette: Letkés Község Önkormányzata – 2021. április 8., csütörtök

A Letkés–Ipolyszalka határátkelő azért nagyon fontos a körrnyéken élők számára, mert itt átkelve, Szlovákián keresztül Párkánynál visszatérve, rövidebb, 16 kilométeres úton tudnak autóval 20 perc alatt eljutni Esztergomba. Amióta azonban a határátkelőként szolgáló hidat lezárták, az út másfél-két órás kerülő is lehet a városig. Szob felé kerülve a Dunán át kompozniuk is kell a lakosoknak, ami az utazási idő megnyúlásán felül jelentősen megterhelheti egy átlagos család havi költségvetését, Ipolyság felé kerülve pedig megötszöröződik a távolság.

A letkési polgármester lapunk kérdésére elmondta, hogy az országok közötti ingázás napi szinten nagyjából öt-hatszáz embert érint a környéken. Mint mondta, sokan járnak naponta Esztergomba a környékről, de Szlovákiából is járnak át dolgozni ide, és van, aki gyakorlatilag két órát utazik egy tíz perces átekelés helyett. Huszák Tamás külön felhívta rá a figyelmet, hogy a letkési általános iskola egyik tanára a szlovákiai Ipolyszalkáról jár át tanítani, az ő élete is sokkal nehezebb lett.

A probléma már korábban is előkerült, legutóbb tavaly szeptember elején írtunk a letkési határátkelő lezárásáról. Akkor a magyar fél zárta le a határt a járványra hivatkozva, ám a környék lakóinak összefogásával és a településvezetők segítségével sikerült elintézni, hogy újra kinyissák az átkelőhelyet. Az ügyben a térség országgyűlési képviselője, Rétvári Bence is segítséget nyújtott a helyieknek.

A helyzet most annyiban különbözik a tavaly szeptemberitől, hogy ezúttal nem a magyar, hanem a szlovák fél zárta le a hidat, és így a letkésiek nehezebben tudják érvényesíteni az érdekeiket.

Lapunk kérdésére a polgármester megerősítette, hogy a szobi kistérség településeinek nevében levélben fordultak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez az ügyben.

(Kiemelt kép: Google Maps)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.