Hollik István: Varju László erőszakos csaló

Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában, emlékeztetve arra, hogy a bíróság csütörtökön döntést hozott „Gyurcsány Ferenc politikusának" az ügyében.

2024. február 23., 19:18

Szerző:

Hollik István közölte: a bíróság kimondta, hogy Varju László testi sértést és garázdaságot követett el, valamint a választás rendje elleni bűncselekményben is bűnösnek találták. Megjegyezte, ez ismerős a magyar baloldallal kapcsolatban.

Úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc 2006-ban az őszödi beszédben bevallotta, hogy csalással nyerte meg az országgyűlési választást, majd, hogy a hatalmat megtarthassa, erőszakot alkalmazott békés tüntetőkkel szemben október 23-án. Most, 18 évvel később a bíróság mondta ki, hogy Varju László csalással nyert az 2018-as országgyűlési választáson, és erőszakot alkalmazott. "Persze azért, hogy a főnöke visszaszerezhesse a hatalmat" – jelentette ki Hollik István.

Véleménye szerint 18 év alatt a baloldalon nem változott semmi, „a hatalom megszerzéséért vagy megtartásáért továbbra is bármire képesek, hazugságra, erőszakra, vagy ha kell, csalásra is". Ezt viszont a Fidesz nem hajlandó elfogadni, ezért azt követelik, hogy Varju László távozzon a közéletből – jelezte a kormánypárti politikus, azt szorgalmazva, Varju Lászlóhoz csatlakozzon a momentumos Fekete-Győr András is, akit szintén elítélt a bíróság nemrég.

Másodfokon változott az ítélet

Garázdaság, testi sértés és választási csalás miatt a másodfokú bíróság is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön Varju Lászlót, a DK országgyűlési képviselőjét. Az első két pontban az MTVA-székházban történt 2018-as dulakodás miatt emeltek vádat ellene, a harmadik pont szerint Varju a 2018-as választás előtt megpróbált rávenni egy független képviselőjelöltet Újpesten, hogy lépjen vissza.

A Fővárosi Törvényszék tavaly januárban első fokon garázdaság és választási csalás miatt elítélte a képviselőt, de a testi sértés vádpontjában felmentették. A Fővárosi Ítélőtábla most megváltoztatta ezt, és testi sértés pontjában is bűnösnek mondta ki a képviselőt. Az első fokú büntetési tételt, azaz a 900 ezer forintos pénzbírságot a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta. Mivel a másodfokú bíróság megváltoztatta az első fokú ítéletet, ezért a döntés még nem jogerős. Varju védője bejelentette, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, az ügyészség három napos gondolkodási időt kért.

A parlament 2019 novemberében függesztette fel a képviselő mentelmi jogát, hogy büntetőeljárás indulhasson ellene. Az ügyészség korábban Varju Lászlót azzal gyanúsította meg, hogy súlyos testi sértést és garázdaságot követett el 2018 decemberében, amikor több ellenzéki képviselővel együtt bement az MTVA-székházba, ráadásul a másodfokú bíróság szerint Varju szándékosan húzta ki az egyik biztonsági őr lábát.

Csalóknak és erőszaktevőknek nincs helyük a magyar Országgyűlésben – hangsúlyozta Hollik István.

(Kiemelt kép: Testi sértés bűntettében elmarasztalta Varju László DK-s országgyűlési képviselőt csütörtökön kihirdetett másodfokú ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla. 2024.02.22. Fotó: DK sajtó)