Veszélybe kerülhet a hódmezővásárhelyi önkormányzat működése

A hódmezővásárhelyi önkormányzat működési hiánya meghaladja az 1,75 milliárd forintot, gazdálkodása kormányzati támogatás nélkül veszélyben van.

2023. január 19., 14:29

Szerző:

Hódmezővásárhely idén sokkal nagyobb kiadásokkal szembesült, mint amekkora bevétele tesz szert, a város hiánya meghaladja a 1,75 milliárd forintot – közölte Márki-Zay Péter polgármester a közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésen.

A polgármester közölte, hogyha nem kapnak kormányzati támogatást, akkor a város gazdálkodása veszélybe kerül. Hozzátette: Hódmezővásárhely az egyetlen megyei jogú város, amely nem kapott kormányzati támogatást a megemelkedett energiaárak kompenzációjára.

Márki-Zay emellett bejelentette, hogy egy online petíciót indítanak, hogy a település megkapja a – szerinte – 600 millió forintos támogatást.

A város bevétele várhatóan 8,6 milliárd forint körül alakul, kiadása viszont elérheti a 10,4 milliárd forintot. Az állami támogatások nagysága nominálisan nem változott, a tavalyihoz hasonlóan mintegy 3,1 milliárd forint, a helyi adóbevételek alapján számított szolidaritási hozzájárulás azonban kétszeresére, 288 millió forintra nőtt. A működési hiányra részben fedezetet nyújt az előző évi maradvány összege. A város államkincstárnál vezetett pályázati bankszámláján mintegy 750 millió, kereskedelmi banki számláján több mint 1,7 milliárd forint van – összegezte a 444.

(Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

A vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár gyakorlatozik a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal közleményben.

I. Judit, a Vácott ismert kineziológus és kétgyermekes édesanya szerda este 11-kor tűnt el. Ismerősei Facebook-felhívásokban és személyesen is keresték, ezrek osztották meg az eltűnéséről szóló posztokat, illetve a rendőrség is az eltűnt emberek körözési listájára tette őt. Pénteken aztán találtak egy holttestet a Dunánál.

A szombat éjfélig tartó havazás, havas eső és viharos széllökések miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt kérik, csak megfelelő műszaki állapotú, a szokásosnál jobban megtankolt, a téli körülményekre felkészített  járművel induljanak csak útnak.