Veszélybe kerülhet a hódmezővásárhelyi önkormányzat működése

A hódmezővásárhelyi önkormányzat működési hiánya meghaladja az 1,75 milliárd forintot, gazdálkodása kormányzati támogatás nélkül veszélyben van.

2023. január 19., 14:29

Szerző:

Hódmezővásárhely idén sokkal nagyobb kiadásokkal szembesült, mint amekkora bevétele tesz szert, a város hiánya meghaladja a 1,75 milliárd forintot – közölte Márki-Zay Péter polgármester a közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésen.

A polgármester közölte, hogyha nem kapnak kormányzati támogatást, akkor a város gazdálkodása veszélybe kerül. Hozzátette: Hódmezővásárhely az egyetlen megyei jogú város, amely nem kapott kormányzati támogatást a megemelkedett energiaárak kompenzációjára.

Márki-Zay emellett bejelentette, hogy egy online petíciót indítanak, hogy a település megkapja a – szerinte – 600 millió forintos támogatást.

A város bevétele várhatóan 8,6 milliárd forint körül alakul, kiadása viszont elérheti a 10,4 milliárd forintot. Az állami támogatások nagysága nominálisan nem változott, a tavalyihoz hasonlóan mintegy 3,1 milliárd forint, a helyi adóbevételek alapján számított szolidaritási hozzájárulás azonban kétszeresére, 288 millió forintra nőtt. A működési hiányra részben fedezetet nyújt az előző évi maradvány összege. A város államkincstárnál vezetett pályázati bankszámláján mintegy 750 millió, kereskedelmi banki számláján több mint 1,7 milliárd forint van – összegezte a 444.

(Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.