Hivatalosan is megemelték a minimálbért

A minimálbér felét kapja meg egy közmunkás.

2021. december 16., 07:15

Szerző:

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent a rendelet a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. Hivatalos most már az is, amit Orbán Viktor a Facebookon írt ki: emelkedik a közmunkások bére is – olvasható a Magyar Közlönyben.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) teljes munkaidő esetén 2022. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 200 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 45.980 forint, napibér alkalmazása esetén 9200 forint, órabér alkalmazása esetén 1150 forint - olvasható a kormányrendeletben. Ez nettóban egyébként 133 ezer forintot jelent.

A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére fizetendő garantált bérminimum összege teljes munkaidő teljesítése esetén 2022. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 260.000 forint, hetibér alkalmazása esetén 59.780 forint, napibér alkalmazása esetén 11.960 forint, órabér alkalmazása esetén 1495 forint.

A minimálbér felét kapja meg egy közmunkás

Egy másik rendelet szól arról, amit Orbán Viktor tegnap a Facebookon már beharangozott: a jelenlegi 85 ezer forintról 100 ezer forintra nő a közmunkások bére.

Egész pontosan a minimálbérhez kötik az összeget, a teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatott a mindenkori minimálbér felét kapja, a legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén pedig a garantált bérminimum 50 százalékát.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye egyébként azt is megindokolja, miért ennyi a közmunkások bére: szerintük az ideális közfoglalkoztatási bérszint azért a minimálbér 50 százaléka, mert a kormány célja az, hogy a közfoglalkoztatás csak átmeneti munka lehetőség legyen továbbra is az álláskeresőknek.

(Kiemelt kép: Debrecen, 2020. január 20. A közmunkásokat foglalkoztató Dehusz (Debreceni Humán Szolgáltató) Kft. dolgozója tűzifát aprít a cég telephelyén Debrecenben 2020. január 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt)

Tegnap 19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.