Hivatalos: nem vehet el több pénzt az állam annál, mint amennyit ad Budapestnek

Döntést hozott a Fővárosi Ítélőtábla.

2023. szeptember 27., 14:44

Szerző:

„Érvényesítettük hát a bíróságon a budapestiek érdekét, örömmel tölt el, hogy Magyarország, ha nyomokban is, de mégiscsak jogállamot tartalmaz” - fogalmazott a főpolgármester Facebook-oldalán. A Karácsony Gergely szerint a Budapest-ellenes kormányzati sarcpolitika igazságtalan és káros, mivel „több sarcot kell befizetnie az államnak, mint amennyi támogatást kap”.

A mostani végzés értelmében a Fővárosi Ítélőtábla megtiltotta az államnak, hogy több pénzt emeljen le Budapest számlájáról, mint amennyit forrásként biztosít. Karácsony szerint ez a döntés azon alapul, hogy a kormányzati elvonás a közérdek súlyos sérelmével jár.

Karácsony Gergely még júniusban indított közigazgatási pert indított a Magyar Államkincstár ellen a szolidaritási adó miatt.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168)

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.