Nemet mondott a törvényszék Karácsony Gergely szolidaritási adóról szóló keresetére

A fővárosnak be kell fizetnie a szolidaritási adó teljes összegét.

2023. július 19., 10:53

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét – adta hírül Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán. 

A főpolgármester áprilisban jelentette be, hogy a szolidaritási adóból, melynek mértékét a fideszes Cser-Palkovics András is túlzónak tartja, 33 milliárd forintot fizetnek be, a fennmaradó 25 milliárdot viszont törvénytelen elvonásnak minősítik, melyet nem tudnak és nem is akarnak befizetni. Ezt a keresetet azonban mostani végzésével visszautasította a Fővárosi Törvényszék – foglalta össze a 24.hu.


„A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de mára csődbe vitték a fővárost. Annak ellenére élték fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot“ – fogalmazott a miniszter.

A pénzügyminiszter posztja alatti vélemények alapján nem minden olvasó áll Varga Mihály oldalán. „Hol volt a drága pénzügyminiszter, amikor az infláció világelső lett Magyarországon? Érdekes, akkor nem posztolt ilyen vadul.” – írta egy kommentelő. 

Jövőre további harminc százalékkal emelkedik a szolidaritási adó összege. Ezt azt jelenti, hogy 2024-ben már 75 milliárdot kell fizetnie Budapestnek, tizenötször annyit, mint Tarlós István idején.

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)