Hivatalos: Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje

A párt vasárnap délután a Facebookon jelentette be, hogy Fekete-Győr indul a pozícióért 2022-ben.

2021. február 21., 14:17

Szerző:

„Ki kell mondanunk: új arcok, tiszta, hazájukat őszintén szerető hangok kellenek” – mondta Fekete-Győr András a bejelentés után. „A momentumos új arcoknak, és a politikának, amit képviselünk, központi helye van a politikai életben.”

„Ha a mi generációnk nem szervezi meg magát, akkor az a Magyarország, amit mi szeretünk, megszűnik létezni” – tette hozzá.

Fekete-Győr arról is beszélt, hogy két ciklusban maximalizálná a miniszterelnökök hivatali idejét, az oktatási rendszert pedig a finn minta alapján szervezné újra. Az egészségügyi dolgozóknak is tett ígéreteket: itt a brit és az osztrák minta megvalósításáról beszélt. A zöldkérdést létkérdésnek hívta, és megígérte, hogy felmondaná a Paks 2 szerződését. 2035-től kizárólag elektromos autókat engedélyezne forgalomba állni az országban. 2030-ra pedig a négynapos munkahetet tenné elérhetővé.

„A demokrácia vagy liberális, vagy mondjuk ki: nem létezik” – mondta ki.

A párt facebookos eseményén jelentette be a hírt. Cseh Katalin felidézte Fekete-Győr karrierjét már a Momentum megalapítása előttről. Szél Bernadett és Hadházy Ákos „egyelőre független”-ként aposztrofált képviselők is megszólaltak Fekete-Győr csapatának tagjaiként.

„Jó szívvel állok mellette, és támogatom ezen az úton. Igazából mindig is ezt tettem” – mondta Szél. „Andrásnak van még egy titkos erőforrása, amit úgy hívnak: a közösség.”

 

Eddig pletykákból lehetett sejteni, hogy Fekete-Győr indulhat a párt színeiben, a döntés most vált hivatalossá.

Fekete-Győrön kívül már hárman jelentették be, hogy elindulnak a miniszterelnöki helyért 2022-ben: így tett a jobbikos Jakab Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter, valamint az első Orbán-kormány oktatási minisztere, Pálinkás József is. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is belengette az indulás lehetőségét: ő csütörtökön azt mondta az ATV-nek, hogy csak akkor hajlandó megmérettetni magát, ha lesz előválasztás. Karácsony azt mondta, hogy egyelőre még „sok a nyitott kérdés”.

Előválasztás viszont úgy tűnik, mindenképp lesz. Gyurcsány Ferenc hétfőn már arról beszélt, hogy az ország összes, 106 választókerületében le fog ez folyni.

A 168 Óra hetilap január elején készített interjút Fekete-Győrrel az ellenzéki összefogásról. Ezt itt lehet elolvasni.

„Amelyikük a legnagyobb bizalmat kapja, az kijelöli majd a 2022–26-os kormány csapásirányát. Ezekről valóban viták lesznek, ezt nem csak a Fidesz látja, hanem mindannyian érezzük, és ezzel nincs is baj. Ezek az említett prioritási kérdések – ha úgy tetszik – részben függetleníthetők a bal-, illetve jobboldaliságtól, és adott esetben be tud állni mögéjük ez a hatpárti szövetség” – mondta nekünk ekkor.

(Kiemelt kép: Dimény András)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.