Hiába volt a gyurcsányozás: történelmet írt a Budapest Pride

A pesti oldalon náci karlendítés, Budán pedig a könnyekkel küzdő Karácsony Gergely fogadta a hömpölygő tömeget. A 168 helyszíni riportja.

2021. július 24., 23:15

Szerző:

A magyar kormány június közepén elfogadott melegellenes törvénye sokaknál kiverte a biztosítékot: a felvonulás 26 éves története óta eddig soha nem látott tömeg ment el a Budapest Pride Felvonulásra szombat délután. Több mint harmincezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a Fidesz-KDNP lassan csepegtetett, majd gyorsan beizzított LMBT-ellenes kampánya ellen. Záporoztak a szivárványos zászlók és az Orbán Viktor pólók, de a célzás értékű „Félti a gyermekét a fideszes propagandától?” feliratú táblák is megjelentek a felvonuláson. Nem maradt el a náci karlendítés, és a gyurcsányozás sem. 

A jókedvű indulás

Délután kettőre hirdette meg a Budapest Pride csapata a felvonulást a Madách térre. A kezdés előtt fél órával már több száz szivárványosra festett, többségében 20 és 30 év körüli korosztály jelent meg. A korábbi évekhez képest jóval több heteroszexuális család is megjelent. A hömpölygő tömeg Freddy Mercury Don't stop me now ikonikus dalával indult el. A felvonulás pontos útvonala: Madách- Astoria - Kálvin tér - Fővám tér - Szabadság híd - Szent Gellért rakpart - Döbrentei tér és a Tabán volt. Ezek közül bármelyik fenti pontból becsatlakozhattak az érdeklődök. A transzparensek nagyrészt politikasemlegesek, de azért akad egy-kettő, ami a közelmúltban elfogadott pedofilellenes törvényre utal. "Soros György is my Sugar Daddy" - hirdeti az egyik, egy másik pedig stilizált kisgyerekeket ábrázol azzal a felirattal, hogy "Hagyjátok élni az LMBTQ gyerekeket".

A felvonulás Vedd vissza a jövőt! szlogenje olyanokat is megérintett, akik korábban egyáltalán nem akartak kimenni a Pridera. A magyar kormány gyermekvédelmi törvénye azonban sokaknál kiverte a biztosítékot, ezért gyerekkel együtt tiltakozásképp utcára vonultak. „Azért jöttem el a két gyerekemmel, mert felháborít, hogy a kormány a gyermekek elleni szexuális erőszakot összemossa a homofóbiával” – nyilatkozta a 168-nak Szilágyi Ákosné, aki három éves ikergyermekeivel először jött el. Hangsúlyozta: a Fidesz ellehetetlenítette az elfogadást a gyermekvédelmi törvénnyel, ezért nem akarja állami intézménybe járatni a gyerekeit.

A tömegben Váradi Lénárd, és párja Gagyi Gergő is ott volt. A pár azzal hívta fel magára a média figyelmét, hogy egy dokumentumfilmet forgatnak, amiben bemutatják, hogyan küzdötték fel magukat Salgótarjánból Budapestre roma melegként. „Amikor gyerek voltam nagy szükség lett volna az iskolai befogadó közegre. Senkinek nem mertem a melegségemről beszélni. Nagy segítség lett volna, ha valaki bátorít, de a magyar kormány most kiűzte a támogató civil szervezeteket az iskolákból”–mondta a 168-nak Váradi Lénárt. Nem tartják kizártnak, hogy esetleg ez lesz az utolsó Pride Magyarországon, de Gagyi Gergő hangsúlyozta: „Pusztán rajtunk függ, hogy engedünk a kormány akaratának, vagy akkor is utcára vonulunk, ha már tilos lesz. Mi az utóbbit valljuk”

A felvonulás idejére a szélsőjobboldali tüntetők is megjelentek. A Pride idén is kordonok nélkül zajlott le, ezért voltak, akik a 2008-ashoz hasonló tömegzavargásokat vizionálták a magyar kormány LMBTQ-ellenes retorikája miatt. Atrocitás nem történt, de mintegy 100 tüntető lepte el a Szabadság híd két végét. A felvonulókat hatalmas molinókkal fogadták a Gellért-hegy lábánál. A helyszínen lévő kollégánk szerint az óriási "STOP LMBT" molinó akkora volt mint egy fal, mintha valóban meg akarták volna állítani őket az ellenük tüntetők. Közben folyamatosan hallatszott kisebb csoportokba verődött tüntetőktől a "Ria, ria, Hungária" és "Gyurcsány takarodj!". A felvonulók azonban nem hagyták magukat, több mint 30 ezres tömeg kifütyülte őket, de volt, aki azt kiabálta:  „Nácik, takarodjatok!” A keserű szájízt röviddel ezután hatalmas ováció váltotta fel, amikor a hídról visszafordulva meglátták az óriási LMBTQ-magyar zászlót az épületen.

 

A felvonuláson volt Osváth Zsolt népszerű YouTuber és vállalkozó is. A korábbi Való Világ lakó szerint a tüntetés miatt nem fogja visszavonni az eddigi „melegellenes” törvényeket a kormány. „Túl nagy a tét, tudja, hogy a migránsbuli az kifulladt: már nem a határokat, hanem a gyerekeinket kell megvédeni, ráadásul a melegektől. Nem lesz semmiféle változás, mert nekik ez fizetődik ki politikailag. Sokkal kevesebbet veszítenek ezzel, mintha visszakoznának.  Már nem kell jóslatokba bocsátkozni arról, hogy a civileket sikeresen hergeli-e a kormány a melegek ellen: ez már egy létező jelenség. Bízom abban, hogy vissza tudjuk ezt szorítani. Nagyon sok év munkája van abban, hogy a közösség elleni támadások és gyűlöletbűncselekmények alábbhagyjanak” – mondta, hozzátéve: szerinte

most a kormány egy tíz évre visszatolt minket, de mi ügyesebbek vagyunk, és meg tudjuk ezt oldani. 

Hasonló véleményen van a Momentum Mozgalom VI. kerületi polgármestere is, Soproni Tamás is. „Nem egy felvonulástól, hanem egy nyomásgyakorlástól fog meghátrálni a kormány. De egy idő után igenis meghátrál, és ezért is felelősségünk, hogy minden nemzetközi fórumon is hangsúlyozzuk azt, mi történik Magyarországon: valami olyan, ami egészen eddig az EU-ban nem történhetett meg. A legfelháborítóbb az, hogy a kormány megint egy álproblémáról akar népszavazást kiírni, miközben valódi problémák is vannak: a magyar egészségügy helyzete, a Pegasus-botrány, a magyar oktatás állapota vagy a rendőrök fizetése”. A politikus szerint most minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy kiálljunk azon kisebbségek mellett, akik ellen háborút indított a kormány. Kiemelte: a magyar emberek ellen indított háborút a kormány. Az állítja, ahelyett, hogy nemzetieskednének, és megvédenék a magyar népet, ők azok, akik rárontanak a sajátjaikra. 

A hömpölygő tömegben az ellenzéki pártok közül az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd Magyarország és a Demokratikus Koalíció is tiszteletét tette. Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje a héten bejelentett, nemátalakítást megcélzó népszavazásra utalva hangsúlyozta: azért kellett most felvonulni, mert lényegtelen a kormány számára, hogy ki van azon a bizonyos lapon, a lényeg, hogy Orbán Viktor gyűlölni tudjon. „Gyűlöltük már a nyugdíjasokat, a szolgálati nyugdíj miatt a katonákat, akkor a filozófusokat, lehet sokan elfelejtették. Gyűlöltük az ENSZ-t, Brüsszelt és Junckert, migránsokat és most a transzneműeken van a sor. Lényegtelen ki van a papíron, az a lényeg, hogy gyűlölet legyen. Többek között ezért is tüntetünk”–mondta az európai parlamenti képviselő.  

 

A beszédeket Vlagyimir Luxuria, az Európai Parlament első és egyetlen transznemű olasz képviselője kezdte. A politikust már színpadra lépéskor hatalmas ovációval üdvözöltek a résztvevők. A képviselő azt mondta, hogy a transznemű emberek nem gének, nem kromoszómák, hanem emberek, testek, lelkek, és agyak. Már nem voltak ilyen lelkesek, amikor kiejtette Orbán Viktor nevét, és megkérdezte: mi a missziója az országnak, amelyet vezet? „Hogyan fogja megvédeni a 18 év alatti gyerekeket anélkül, hogy a helyes kifejezésekkel elmondaná nekik, kik is ők valójában? A fiataloknak válaszokra van szükségük" - mondta a képviselő hozzátéve azt is:

 „Ez Európa legfontosabb Pride-ja"

Hatalmas taps fogadta Budapest főpolgármesterét, Karácsony Gergelyt. Tavaly a koronavírus miatt csak online felvonulás volt, ezért a politikus kihasználva, hogy regnálása óta először szólhat személyesen a többezres tömeghez, kampánybeszédbe illő szónoklattal, a könnyeivel küzdve zárta a rendezvényt. „Jó estét, Pride, jó estét, Szerelem" - kezdte beszédét Karácsony Gergely a 26. Budapest Pride-on. Majd úgy folytatta, hogy mivel úgyis azt mondják, hogy a Pride egy provokáció, akkor ő most provokálni fogja a résztvevőket.  „Hetero vagyok, apa vagyok, keresztény vagyok. De nem annak ellenére vagyok itt, mert ez mind igaz rám, hanem éppen ezért" - mondta a főpolgármester, hozzátéve:  "Azért vagyok itt, mert ennek a büszke, sokszínű, befogadó fantasztikus városnak a szolgálója vagyok. És, amikor valakit bántanak ebben a városban, ebben a hazában, akkor én akarok lenni a pajzs, a céltábla emberek helyett. Politikus vagyok, benne van a fizetésemben. Kibírom. Úgyis mindenről én tehetek". A főpolgármester beszédének további részét  itt olvashatja el.

Karácsony Gergely a 168-nak elmondta, szerinte két dolog változott az elmúlt időszakban, ami jól látszik az Orbán-kormány melegellenes politikáján. A magyar társadalom egyre elfogadóbb a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban, a magyar kormány pedig egyre jobban megpróbálja ezt a folyamatot gátolni és politikai tőkét kovácsolni abból, hogy sokakban félelem van az ismeretlen dolgokkal szemben.

„Én azt remélem, hogy a Fidesznek az ellenségkép-keresésen alapuló lépéseinek, amivel most az LMBTQ-társadalmat vették célkeresztbe nem dőlnek be a választók”  A főpolgármester szerint rossz lóra tett a magyar kormány, ha az LMBT-közösség kampánytémává emelésével akarja megosztani a Jobbik és a többi öt párt közti szövetséget. „A választást csak átvitt értelemben tudja eldönteni. Az Orbán által bejelentett népszavazási kezdeményezés olyan mértékben szánalmas és átlátszó, hogy az emberek számára teljesen világos lett, a mostani kormány 12 év alatt semmit nem mutatott fel, csak félelemkampányokat”.

 

A Fidesz által kezdeményezett népszavazás várhatóan legkésőbb jövő évben startol el, aminek eredményességét Fekete-Győr András a Momentum Mozgalom elnöke bojkottra hívással akar megakadályozni. Karácsony Gergely szerint nem ez a legjobb eszköze az LMBT-közösség melletti kiállásnak. Szerinte nem bojkottálni kell, hanem röhögni rajta. Kiemelte: „Ez a népszavazás átlátszó, gyermeteg. A jó megoldás, ha a két népszavazás egyszerre van, akkor az egyikre el kell menni, a másikra pedig nem”.

A 26. Budapest Prideról fotógalériát is készítettünk, ezt itt tudja megtekinteni. 

(Kiemelt kép: 26. Budapest Pride. Fotó: Merész Márton/168)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.