Hegedűs Emmett: Nehéz olyan testben élni, ami nem a tiéd

A 17 éves transznemű fiú mondott megható beszédet a Pride-on. Azt mondta nem ő választotta a transzneműséget.

2021. július 24., 18:43

Szerző:

A színpadon állókat és a közönséget is a sírás kerülgette a kamasz fiú beszéde után. A transznemű Hegedűs Emmett röviden elmesélte  saját történetét a Pride felvonulóinak. 12 évesen kezdte el igazán érezni, hogy ő valójában más, mint a többiek. Mint mondta, már korábban is számos esetben fiúként viselkedett öntudatlanul is. 15-től 17 éves koráig, a transzneműségének feldolgozása érdekében mentális rehabilitáción vett részt, mert nem tudta megemészteni az őt ért támadásokat. Beszédében három fontos üzenetet fogalmazott meg a hallgatók számára. Kijelentette, hogy azoknak akik támadják az LMBTQ-közösséget azt kívánja, hogy érezzék át azt a fájdalmat, amit ő érzett, mikor rájött, hogy a saját teste nem az övé. Amikor mindennapos problémákkal járt együtt az, hogy önmaga lehessen. Kijelentette, hogy most már elege van és legalább egy pillanatra hagyják a transzneműeket békén.

Felszólalása során megfogalmazta azokat a jogokat, ami szerinte neki, mint transzneműnek is járna. Szeretne családot alapítani, a szerelmével gyereket nevelni. Illetve azt szeretné, hogyha az ő választott saját neve szerepelhetne a személyi igazolványában.  Ezeket a dolgokat ugyanis a jogszabályok nem teszik lehetővé ma Magyarországon. Úgy gondolja, hogy neki, mint kamasznak nem az a feladata, hogy tüntessen és a jogaiért álljon ki.  Felhőtlen és nyugodt életet szeretne végre. Úgy akart kamaszkorára gondolni, mint azokra az időkre, amikor jól érezte magát. Szerinte ezt most nem hagyják neki. A transznemű fiú azt mondta, ő csak egy gyerek, egy kamasz és senki ne tegye tönkre az életét.

 

(Kiemelt kép: Elindult a Budapest Pride, Fotó: Merész Márton/168)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.