Hegedűs Emmett: Nehéz olyan testben élni, ami nem a tiéd

A 17 éves transznemű fiú mondott megható beszédet a Pride-on. Azt mondta nem ő választotta a transzneműséget.

2021. július 24., 18:43

Szerző:

A színpadon állókat és a közönséget is a sírás kerülgette a kamasz fiú beszéde után. A transznemű Hegedűs Emmett röviden elmesélte  saját történetét a Pride felvonulóinak. 12 évesen kezdte el igazán érezni, hogy ő valójában más, mint a többiek. Mint mondta, már korábban is számos esetben fiúként viselkedett öntudatlanul is. 15-től 17 éves koráig, a transzneműségének feldolgozása érdekében mentális rehabilitáción vett részt, mert nem tudta megemészteni az őt ért támadásokat. Beszédében három fontos üzenetet fogalmazott meg a hallgatók számára. Kijelentette, hogy azoknak akik támadják az LMBTQ-közösséget azt kívánja, hogy érezzék át azt a fájdalmat, amit ő érzett, mikor rájött, hogy a saját teste nem az övé. Amikor mindennapos problémákkal járt együtt az, hogy önmaga lehessen. Kijelentette, hogy most már elege van és legalább egy pillanatra hagyják a transzneműeket békén.

Felszólalása során megfogalmazta azokat a jogokat, ami szerinte neki, mint transzneműnek is járna. Szeretne családot alapítani, a szerelmével gyereket nevelni. Illetve azt szeretné, hogyha az ő választott saját neve szerepelhetne a személyi igazolványában.  Ezeket a dolgokat ugyanis a jogszabályok nem teszik lehetővé ma Magyarországon. Úgy gondolja, hogy neki, mint kamasznak nem az a feladata, hogy tüntessen és a jogaiért álljon ki.  Felhőtlen és nyugodt életet szeretne végre. Úgy akart kamaszkorára gondolni, mint azokra az időkre, amikor jól érezte magát. Szerinte ezt most nem hagyják neki. A transznemű fiú azt mondta, ő csak egy gyerek, egy kamasz és senki ne tegye tönkre az életét.

 

(Kiemelt kép: Elindult a Budapest Pride, Fotó: Merész Márton/168)

14:06

Szombattól az északi szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között a hétvégéken is jár a 3-as metró, míg a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között pótlóbuszok közlekednek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel. A felújítás várhatóan májusban fejeződik be.