Hiába „Magyarország az egyetlen békepárti ország a nyugati világban", nélkülünk tartanak békecsúcsot

Kínát meghívták, ellenben Oroszországot nem. 

2023. augusztus 4., 21:15

Szerző:

 

Harminc ország, plusz az Európai Unió képviselői tanácskoznak a béke lehetőségeiről Szaúd-Arábiában. Célja, hogy közelítse a nyugati országok álláspontját azokéhoz, amelyek nem ítélték el egyértelműen az orosz agressziót – írja a Szabad Európa.

Meghívták többek között Kínát, Nagy-Britanniát, Dél-Afrikát, Törökországot, az Európai Unió képviselőit, Lengyelországot, az Egyesült Államokat is. Az ukrán kormány reprezentánsai is ott lesznek. A listáról azonban hiányzik Oroszország.

Orbán Viktor már többször jelezte, hogy Budapest is szívesen otthont ad a béketárgyalásoknak. Illetve többször kijelentette, hogy „Magyarország az egyetlen békepárti ország a nyugati világban”. Ugyanakkor a jelek szerint Magyaroszág nem vesz részt a találkozón. 

Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét és a külügyminisztérium sajtóosztályát is keresték a magyar jelenléttel kapcsolatban, de egyelőre nem reagáltak. A budapesti szaúdi nagykövetség pedig annyit írt: egyelőre ők sem kaptak tájékoztatást a szaúdi kormánytól a résztvevőkkel kapcsolatban.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Parlamnt plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)