Hiába jönnek a megszorítások, az ellenzék sorra bukja el az időközi választásokat

Bár az újpesti időközi választás szépségtapasz lehet, ez a körzet kötelezően megnyerendőnek számított.

2022. szeptember 27., 11:00

Szerző:

Sorra veszítette el az időközi önkormányzati választások zömét az ellenzék az elmúlt hetekben. Ez különösen fájó volt a budapesti kerületekben, a főváros ugyanis a tavaszi parlamenti választás idején még inkább a baloldalra húzott: a listás szavazatokat 48-41 arányban ellenzéki képviselőjelöltek nyerték – fogalmazott a Népszavának Nagy Attila Tibor politikai elemző. 

Szépségtapasz időközi választás

Bár az elmúlt hétvégén valamelyest szépségtapaszt jelentett erre a folyamatra a IV. kerületi győzelem (itt az összellenzéki induló, az LMP-s Maholányi Zsolt 695 szavazattal, 50,92 százalékkal nyert, megelőzve a 631 szavazatot begyűjtött fideszes Jókay Attilát), a politikai elemző szerint az újpesti afféle kötelezően megnyerendő körzet, itt legfeljebb azon lehet csodálkozni, hogy az eredmény viszonylag szoros volt.

Más a helyzet Miskolcon, ahol meggyőző fölénnyel futott be a fideszes Barta Gábor (56,24 százalék) az összefogás jelöltjével, a DK-s Sebe-Gazdig Judittal (42,82 százalék) szemben. Fontos megemlíteni azt is, hogy a közel kilencezer lakosú Hajdú-Bihar megyei Derecskén noha papírforma szerint a független polgármester, Rácz Anikó vitte az összes szavazat több mint 72 százalékát, 2045 voksot szerezve, Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője nyíltan beismerte a megyei hírportálon, hogy a nyertes polgármester és csapata az ő támogatását élvezi.

Noha az elveszített időközi választások komoly figyelmeztetést jelentenek az ellenzéknek, főként a budapesti körzetekben – április 3-a óta a fővárosi időközi választásokon a Fidesz-KDNP kilenc, míg a baloldal csak három helyen nyert –, nem szabad elfelejteni, hogy ezeken a megmérettetéseken a választópolgárok jóval kisebb arányban vesznek részt, mint akár a „rendes” önkormányzati választásokon, akár az országgyűlési voksolásnál – vélekedett a lapnakNagy Attila Tibor.

Véleménye szerint elmondható, hogy a kisebb településeken néhány száz, a városokban és a budapesti kerületekben 2-3-4 ezer szavazópolgár dönti el ezeknek a helyeknek a sorsát, ami jellemzően 15-20 százalékos részvételi arányt jelent.

Az elemző szerint a választópolgárok most azt is üzenik: nem igazán elégedettek az ellenzéki vezetésű városok működésével, s nem tetszik nekik a baloldali pártok között felszínre tört torzsalkodás, széthúzás, s ezt a folyamatot is „büntetik”, amikor nem mennek el szavazni, vagy éppen nem a baloldali jelöltre szavaznak – mondta a lapnak az elemző.

(Kiemelt kép: a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. MTI/Balogh Zoltán)

00:01

Fennállása huszadik évfordulójához érkezett az MVM Partner Zrt., Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője. Az elmúlt két évtizedben a társaság nagy utat bejárva és jelentős mérföldköveket elérve számos módon járult hozzá a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságához és a rezsicsökkentés biztosításához.