Hiába a történelmi mélypont – tovább gyengülhet a forint a következő napokban

Egyelőre nem látszik olyan folyamat, ami megfordíthatná a negatív trendet a forint piacán.

2022. június 27., 18:07

Szerző:

Hétfő délelőtt újabb történelmi mélypontot ért el a forint az euróval szemben, és egyelőre nincs esély arra, hogy a következő napokban erősödni fog a hazai fizetőeszköz – mondja Beke Károly, a Portfolio elemzője az Inforádiónak.

Értékelése szerint az, hogy a korábbi 403-as történelmi csúcs után hétfő délelőtt már a 405-ös szintet is megközelítette az euró jegyezése, hosszú távon komolyabb, fundamentális okokkal magyaráztatható, hiszen most már hetek, sőt, hónapok óta alulteljesítő a magyar fizetőeszköz, mind a régiós versenytársakhoz, mind a legtöbb feltörekvő piaci devizákhoz képest.

Az elemző szerint a legfőbb magyarázat, hogy továbbra is késik a magyar kormány és az Európai Bizottság megállapodása a helyreállítási alapról, továbbá a 2021–27-es ciklus forrásairól, a piac pedig elkezdte beárazni, hogy ebben az év végéig sem lesz változás, miáltal uniós pénzeket bukhatunk el.

A fentieken túl romlanak az ország külső egyensúlyi mutatói, a külkereskedelmi és a fizetési mérleg egyenlege is komoly deficitet mutat.

Beke szerint ráadásul nem is látszik, hogy mi az, ami megfordíthatná a negatív trendet a forint piacán. Mint mondta: egyre valószínűbb, hogy a következő napokban is folytatódik a forintgyengülés.

„Sok még a nyitott kérdés, de egyre inkább abba az irányba mutatnak a kockázatok, hogy akár további forintgyengülés is jöhet a következő időszakban, és még nem biztos, hogy itt van a teteje az euró-forint árfolyamnak”

– ismételte meg végül Beke Károly.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)