Idén ezt már nem ússzák meg az érettségizők

Két év kihagyás után ismét lehet készülni izzadó tenyérrel.

2022. február 8., 11:59

Szerző:

Két év kihagyás után újból lesz kötelező szóbeliztetés az érettségiken, tudta meg egy minisztériumi válaszból az Eduline. A portál arra volt kíváncsi, a koronavírus-járvány miatt idén is elmaradnak-e a tavaszi szóbeli érettségi vizsgák, vagy két év után ismét érettségizhetnek majd szóban a végzős középiskolások.

„Jelenleg nincsenek érvényben rendkívüli szabályok az érettségi vizsgákra”

- hangzott az Emmi szűkszavú válasza.

Erre utal az is, hogy az OH néhány napja közzétette a tavaszi érettségi járványügyi szabályait, és ebben a rövid dokumentumban külön kitérnek a szóbelikre: az írásbeliken marad a 1,5 méteres távolság és a tízfős létszámkorlát termenként, és a szóbelin is tartani kell majd a távolságot. A maszkviselést központilag nem teszik kötelezővé, erről az iskolák dönthetnek majd.

A 2020-as és a 2021-es döntés vegyes reakciókat váltott ki, a diákok egy része örült annak, hogy csak írásbeliznie kell, mások viszont ragaszkodtak volna a szóbelihez, az ugyanis jó javítási lehetőség azoknak, akik az írásbeli vizsgán nem szereztek elég magas pontszámot. Nemrég az ADOM Diákmozgalom is feltette a kérdést a diákoknak: jó ötlet lenne-e, ha idén is eltörölnék a szóbeli érettségiket? A diákszervezet rengeteg - vegyes - reakciót kapott.

Pedig közben petíció indult azért, hogy idén se tartsák meg a szóbeli érettségiket. Az aláírásgyűjtést az év elején indította egy végzős osztály, eddig 12 ezer aláírást gyűjtöttek. 

 (Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.