Meghekkelték a nemzeti konzultációs oldalt, a kormány feljelentést tesz

Ez a második ilyen eset, a korábbi támadás ügyében már a vádemelésnél járnak.

2021. július 26., 21:11

Szerző:

A kormány büntető feljelentést tesz a konzultációs oldalt ért informatikai támadás miatt – olvasható a kormany.hu oldalon. Mint írják, a kormányzati szervek szerint informatikai támadást indítottak a konzultáció hivatalos internetes oldala ellen, és az elkövetők tömeges kitöltéssel próbálkoztak. Továbbá az áll a közleményben, hogy megteszik a szükséges lépéseket az ügyben, ide értve a büntető feljelentést is. Emellett megjegyzik, a korábbi konzultációs honlapot ért támadást illetően már a vádemelésre is sor került.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyes szereplők különböző módszerekkel próbálják ellehetetleníteni a járvány utáni életről szóló párbeszédet. A minimálbér-emelés, a családi adóvisszatérítés, a hitelmoratórium vagy a gyermekek védelmének kérdése magyarok millióinak életét érintik, ezért is biztatunk mindenkit arra, hogy mondja el véleményét” – írják.

A 444 hétfő reggel szúrta ki, hogy egy Youtube-csatornán élő videót indítottak, amelyben azt látni, hogy egy algoritmus sorra adja meg a válaszokat a nemzeti konzultációs kérdésekre. Ekkor már vagy 12 órája ment a videó, az oldal sarkán futó ablak alapján pedig ez idő alatt több mint 3100 kérdőívet töltött ki az algoritmus. A korábbi eset, amire a kormány közleményében is utaltak, a legutóbbi nemzeti konzultáció alatt volt, akkor egy 40 év körüli, budapesti, hobbiból programozni tanuló férfi írta a kódot, bár szerinte szó sem volt hackelésről.

(Kiemelt kép: Nemzeti konzultációt promotáló plakát Budapesten, 2021. július 7-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)