Házkutatást tart a rendőrség a Szcientológiai Egyház központjában

2017. október 18., 10:40

Szerző:

Házkutatást tart a rendőrség reggel óta a Szcientológia Egyház budapesti központjában, erősítette meg az ORFK kommunikációs szolgálata az Index érdeklődésére.

„Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen” – írták, de többet nem árultak el.

Fotó: Kökényesi Gábor

Információink szerint az akció reggel nyolckor kezdődött, ötven-hatvan rendőr vette körül a szervezet Váci úti központját. Úgy tudjuk, hogy a rendőrség pontosan tudta, mit keresnek, a házkutatás mellett több embert igazoltattak, és előállítás is volt. Az akciónak délután folytatása lesz.

A szcientológusok 2011-ben, az egyházi törvény akkori módosításával veszítették el egyházi státusukat. A szervezet bírálói szerint nem is egyház, hanem üzleti vállalkozás, ráadásul nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Amíg az Alkotmányvédelmi Hivatal elődje, a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyveket adott ki, gyakran utaltak benne a szcientológusokra, azaz a látókörükben van a szervezet. Becslések szerint négy-ötezer tagjuk lehet. 

Legutóbb tavaly nyáron kerültek a hírekbe, amikor átadták jelenlegi székházukat a Váci úton. Akkor az RTL Klub megkérdezte a szervezetről Molnár Zsoltot, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökét, aki azt mondta: olyan hálózatszerűen működő egyházról van szó, amely igyekszik beépülni a gazdasági, politikai elitbe, és a döntéshozatali folyamatokat befolyásolni. A szervezet magyarországi szóvivője, Miklovicz Attila erre úgy reagált: ő nem tud arról, hogy veszélyes szervezetként lennének számon tartva.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.