Hatalmas hibát vétettek, minden magyarországi szabálysértő adatait törölték

2018. április 19., 08:51

Szerző:

Hónapokon át akadályozta a szabálysértési ügyekben eljáró hatóságok munkáját, hogy az év elején egy kommunikációs hiba miatt a kormányzati szoftverek fejlesztéséért felelős IdomSoftnál minden magyarországi szabálysértő elektronikusan tárolt adatait törölték - derül ki a 24.hu cikkéből. A végleges törlés áldozata a szabálysértési nyilvántartási rendszer (SZNYR) lett, amelynek az egész országra kiterjedő adatbázisában szerepeltek a szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságoltak, valamint a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók személyes adatai és az ügyek alapinformációi. Az IdomSoftot végül csak a hagyományos papíralapú ügyintézés mentette meg attól, hogy egy hatalmas botrány főszereplőjeként váljon ismertté az április 8-i parlamenti választások előtt.

Fotó: Shutterstock

Ez egyébként már csak azért is kínos lett volna, mert az Ügyfélkapu, az okmányirodai hálózat, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, az integrált gépjármű felelősségbiztosítási nyilvántartása, illetve a határellenőrzést szolgáló schengeni információs rendszer mellett az IdomSoft nevéhez fűződik a választások informatikai rendszerének a kifejlesztése. Erre az IdomSoft potom kilencmilliárd forintot kapott a Nemzeti Választási irodától, a szoftvert két éven át fejlesztették, a választás napján mégis összeomlott, az NVI honlapját a régi szoftverrel kellett működtetni. 

Az IdomSoft mögötti céget, az  IdomSoft Informatikai Zrt.-t 2013-ban vették állami kézbe, most a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 100 százalékos tulajdonában áll. Az utolsó nyilvánosságra hozott mérlegének a tanúsága szerint 2016-ban 5,76 milliárd forintos bevételt ért el, ebből azonban kétmilliárd forint az alvállalkozóké lett.

A 24.hu a kérdéseivel kereste a céget és a Belügyminisztériumot is, de választ egyelőre nem kapott.

Helyreigazítás

A http://168ora.hu/itthon/hatalmas-hibat-vetettek-minden-magyarorszagi-szabalyserto-adatait-toroltek-148587 URL-címen megjelent lapszemlénkben valótlanul állítottuk, hogy hatalmas hibát vétettek, minden magyarországi szabálysértő adatait törölték. Lapszemlénkben ugyancsak valótlanul állítottuk, hogy az év elején egy kommunikációs hiba miatt a kormányzati szoftverek fejlesztéséért felelős IdomSoftnál minden magyarországi szabálysértő elektronikusan tárolt adatait törölték. Valótlan állításainkkal szemben a valóság az, hogy az adatabázisból nem történt törlés.

Valótlanul állítottuk, hogy a Nemzeti Választási Iroda az IdomSoft Zrt.-nek fizetett ki 9 milliárd forintot a 2018-as választás szoftverének a kifejlesztésére. A valóság ezzel szemben az, hogy a 2018-as választás informatikai rendszerét (valasztas.hu) nem az IdomSoft Zrt. építette ki, a Nemzeti Választási Iroda pedug nem fizetett ki az IdomSoft Zrt.-nek 9 milliárd forintot 

Ugyancsak valótlanul állítottuk, hogy az IdomSoft Zrt. nevéhez fűződik az Ügyfélkapu és az okmányirodai hálózat létrehozása. A valóság mindkét állításunkkal szemben az, hogy az IdomSoft Zrt. nevéhez nem köthető sem az Ügyfélkapu, sem az okmányirodai hálózat létrehozása. 

Valótlan állításainkért minden érintett elnézését kérjük.

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, az ötéves türelmi idő letelte után pedig a sokszorosára nőhet a számuk júliustól kezdődően. A fizetési problémás babaváró hitel kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke –közölte a vállalat az MTI-vel.