Így pusztítja el a Hamász rettegett alagútjait az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg magasan képzett katonákkal, rengeteg információval és felkészülés után deríti fel a Hamász alagútrendszerét. 

2023. november 13., 11:13

Szerző:

Az izraeli különleges műveleti katonák nem izraeli egyenruhában fognak oda bemenni. Kvázi felöltöznek Hamász-harcosnak. Megjelenésében azért a közel-keleti térségben felnőtt izraeli katonák egy része nem üt el az arab lakosságtól. Kerítenek olyan ruhát, amivel be tudnak olvadni. Nem izraeli fegyver van náluk, hanem, mondjuk, AK-47-es. Mindegyikük kiválóan beszél arabul, sőt, nem egyszerűen arabul, azt a dialektust beszéli, amit a Gázai övezetben, ők kvázi Hamász-fegyveresnek álcázva, esetenként megfelelő forrásokkal vannak felvértezve – mondta Kaiser Ferenc az inforadio.hu-nak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense hozzátette: nagyon sok palesztin információját is meg tudja vásárolni Izrael, akár azzal is, hogy beengedik őket Izraelbe. Műholdak, drónok folyamatosan figyelik a területet, de a föld alá nem látnak be. Emberi felderítésre is szükség van. Ezt vagy izraeliek szerzik meg, vagy a palesztinok adják át, akik palesztin szempontból árulók. Egy részük egyszerűen a saját, illetve a családja életét szeretné megmenteni.

Ilyenkor egy izraeli katonának, ha bent van a területen, lőni kell mindenre, amiről nem biztosan tudja, hogy nem ellenség? Vagy mi az eljárásrend? – tette fel a kérdést a riporter. 

Erre Kaiser Ferenc azt a választ adta, hogy a nemzetközi jog szerint nem. A nemzetközi jogot viszont a Hamász sosem tartotta be, lásd a támadás első néhány napját. A nemzetközi jog, a hadijog vonatkozó szabályai szerint is, ha, mondjuk, gyerekkel vagy idős emberrel találja magát szembe, akkor ha az rálő, akkor nyilván visszalőhet.

A valóság meg az, ha csak egyszer lát egy olyat egy katona, hogy a társához odamegy egy kisfiú és rágót kér és a következő pillanatban a kisfiú felrobban, akkor legközelebb ő már az első kisfiút, aki szembejön, lelövi.

A Hamász tudatosan kényszeríti erőszakra az izraeli társadalmat, az izraeli haderőt – fogalmazott.

Borzasztó, amit Izrael csinál, félreértés ne essék, tízezer fölött van a halálos áldozatok száma a Gázai övezetben – mondta a szakember. Mindig hozzá szoktuk tenni, hogy a palesztin adatok szerint, ezeknek a megbízhatósága nem százszázalékos, ugyanakkor a legtöbb nemzetközi szervezet azt mondja, az eddigi évtizedek tapasztalata alapján a valós adatok meglepően közel vannak a Palesztin Hatóság vagy a Hamász által szolgáltatott adatokhoz. Borzasztó erőszakspirál alakult ki a felek között. A Hamász azzal, amit művelt a támadás első két napján, nagyon sok erkölcsi gátat lerombolt az izraeli haderőben. Ezt egyébként még erősítik az első veszteségek is. Bárki lehet célpont. Az izraeli haderő eleve azt mondta, hogy aki nem megy el Gázavárosból eddig a határig, most megint nyitottak egy folyosót a polgári lakosságnak, azt az izraeli katonák ellenségként fogják kezelni és pont.

Úgy vélte: foglyot több szempontból is praktikus ejteni, egyrészt információforrás. Másrészt azt nem lehet titokban tartani a modern világban, ha elkezdik lelövöldözni a polgári lakosságot.

Hozzátette: a nemzetközi közvélemény egyre inkább Izrael-ellenes, nemcsak az iszlám világ, ahol az első pillanattól kezdve a többség a Hamász mellé állt, hanem most már a nyugati társadalmakban is, és nemcsak az ott élő muszlim közösségek. A nemzetközi média az elmúlt hetekben már leginkább palesztin áldozatokkal volt tele. Halott palesztin gyerekek képeivel, porig rombolt gázai épületekkel. Izraelnek mindenképpen, már csak a hosszú távú nemzetközi kapcsolataira tekintettel is, vigyáznia kell a polgári lakosságra – mondta a szakértő.

(Kiemelt kép: egy palesztin munkás beszél kollégájával a Gázai övezet déli részén, a gázai-egyiptomi határ alatt ásott csempészalagút belsejéből 2013. augusztus 27-én. A Gázai övezet alatt húzódó, kiterjedt Hamász-alagúthálózat a palesztin fegyveresek legyőzésére irányuló kinyilvánított küldetése során az izraeli hadsereg elsődleges célpontjává vált - mondják szakértők. Said KHATIB / AFP)