Megszakadt a kapcsolat a gázai Sifa kórházzal

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy megszakadt a kapcsolat a gázai fő kórház, a Sifa kapcsolattartóival. 

2023. november 12., 19:56

Szerző:

Elfogyott az áramtermeléshez szükséges üzemanyag, leállt a térség legnagyobb kórháza. A közlés szerint víz és élelem sincs, és a távközlés sem működik. A kórház egyik orvosa a Reutersnek azt mondta, egyre több csecsemőt vesztenek el, mivel nem tudják biztosítani az inkubátorok számára az áramot. A BBC úgy tudja, legalább 20 újszülöttet tartanak egy sebészeti műtőben.

Isaac Herzog izraeli elnök szerint a Hamász legfontosabb bázisa a kórház alatt található, ezt tagajda a Hamász, ahogy azt is, hogy elfogyott volna az áram. 

Az éjszaka során támadás érte a Sifa kórház közelében található gázai ENSZ-irodát. A BBC riportere helyszíni kapcsolattartójától úgy tudja, körülbelül 40 izraeli tank és páncélozott jármű volt a közelben, és hogy a tisztek vizet adtak a civileknek, továbbá próbálják meggyőzni őket, hogy hagyják el a területet. 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az NBC amerikai televíziónak reagál a történtekre. Állítása szerint felajánlották, hogy elegendő üzemanyagot adnak a kórház működtetéséhez, de visszautasították. 

A Hamász közölte, hogy felfüggeszti a túsztárgyalásokat a kórházat ért légicsapások miatt – közölte a Reutersszel egy palesztin tisztviselő. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a harcok során nem támadják a kórházat.

(Kiemelt képünkön a gázai Sifa kórház külső látképe 2023. november 10-én Gáza. Fotó: ISMAIL ZANOUN / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.