Hamarosan új számítógépen KRESZ-vizsgázhatunk

Az év végéig országszerte újra cserélik a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. vizsgatermeiben használt mintegy 600 számítógépet.

2021. május 18., 17:57

Szerző:

A folyamat részeként Budapesten a KAV új vizsgatermekkel is bővült, ezekben a termekben a tanulók egyebek mellett a közúti és a vasúti közlekedésből vizsgázhatnak – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Az új termeknek köszönhetően évente akár 40 800 számítógépes és 16 320 írásbeli elméleti vizsgát tudnak tartani. Két számítógépes vizsgatermet, illetve írásbeli és szóbeli vizsgáztatásra alkalmas termet alakítottak ki. Az államtitkár szerint azért volt szükség a KAV fővárosi vizsgatermeinek bővítésére, hogy a közép-magyarországi tanulóknak se kelljen a jelentkezést követően két hétnél többet várniuk a vizsgára.

2019-ben 612 250 közúti járművezetői vizsgát tartottak, ezeknek csaknem 30 százalékát a közép-magyarországi régióban. Tavaly a koronavírus miatt 530 867-re csökkent a vizsgák száma, de ezek több mint 28 százaléka Budapesten és Pest megyében volt.

Schanda Tamás kiemelte, a kormány nagy figyelmet fordít a közlekedésre: folyamatosan épülnek, fejlődnek az utak, korszerűsítik a vasúti szolgáltatásokat, miközben az egyéni és a közösségi közlekedésben egyaránt támogatják a környezetkímélő technológiák elterjedését. Az államtitkár szerint a közlekedési infrastruktúra minősége hozzájárul az ország gazdaságának versenyképességéhez, hat arra is, hogyan tudnak közlekedni az emberek. A 20 év alatti fiataloknak azért biztosítják ingyen a KRESZ-vizsgát, mert jogosítvánnyal a munkaerőpiacon is új lehetőségek nyílnak meg a számukra.

(Kiemelt képünk: A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. egyik új számítógépes vizsgaterme a főváros III. kerületében. Fotó: MTI | Mohai Balázs)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.