Hajdúdorogon kormányhivatalnokok készíthettek hamis okiratokat ukrán állampolgároknak

2018. február 6., 15:32

Szerző:

Hamis okiratok megszerzésében segíthetett ukrán állampolgárokat két kormányhivatali alkalmazott Hajdúdorogon. Január 24-én a két tisztségviselőt két másik magyar állampolgárral együtt őrizetbe vették – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annyit megerősített a portál érdeklődésére, hogy hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntett gyanúja miatt őrizetbe vettek négy magyar állampolgárt. A nyomozást még 2017. május 4-én rendelték el.

Csige Tamás polgármesternek aránytalan erejűnek tűnt a rendőri fellépés
Fotó: Csige Tamás/Facebook

Hajdúdorogon helyi források kiterjedt bűnözői hálózatról beszéltek a Magyar Nemzetnek. – Mindenki tud az ügyről, de mi se névvel, se névtelenül nem nyilatkozhatunk semmiről – mondták a lapnak a helyiek.

Szemtanúk szerint január 24-én a nagy erőkkel kiszálló rendőrök megállítottak a városban egy ukrán rendszámú autót. Igazoltatták a sofőrt, átkutatták az autót, ezután mentek a járási hivatal irodájába, ahol letartóztatták a két kormány. Bilincsben vezették el őket, lakásukban házkutatást tartottak, iratokat foglaltak le.

A portál újságírói megtalálták azt a házat, ahol házkutatást tartottak a rendőrök. Értesüléseik szerint az ingatlanba negyven ukrán állampolgár volt lakcím szerint bejelentkezve.

Hajdúdorog szocialista polgármestere, Csige Tamás elmondta, hogy aránytalan erejűnek tűnt egy vélelmezett közokirat-hamisítási ügyhöz képest a rendőri fellépés.

– Sajnos engem sem tájékoztattak bővebben a járási hivatal, illetve a rendőrség részéről. Ennek ellenére meg kellett nyugtatni a lakosság kedélyeit, mert sokan már arra gyanakodtak, hogy migránsokat vagy éppen „pomogácsokat” fogtak a rendőrök – mondta a polgármester.

Csige nem tud arról, hogy korábban tömegével jelentettek volna be ukrán állampolgárokat a városban. Polgármesterként évente 40–50 új magyar állampolgár teszi le náluk az állampolgári esküt. Többségük Kárpátaljáról érkezik.

Ahogy korábban mi is megírtuk, a Demokratikus Koalíció bejelentette, hogy aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy vegyék el azoktól az ukrán és orosz állampolgároktól a magyar nyugdíjat, akik csak amiatt jelentkeztek be a határ menti magyar falvakba. Egy 1963-as szovjet–magyar államközi egyezmény miatt ugyanis a magyar lakcímmel bíró ukrán állampolgárok is igénybe vehetik a magyar szociális, egészségügyi és nyugdíjellátást.

 

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.