A hadügy a Várba, a múzeum pedig a Bálnába költözik

Eldőlt: több minisztériummal együtt a Honvédelmi Minisztérium is újra elfoglalja majd a Horthy-korszakból maradt helyét a Budai Várban, az így otthontalanná vált Hadtörténeti Intézet és Múzeum pedig a Bálnában, Pesten kap majd helyet.

2023. június 12., 17:23

Szerző:

A Bálnában kap helyet a most a budai Várban, a Bécsi-kapu mellett található Hadtörténeti Múzeum és Intézet, miután helyére visszaköltözik a Honvédelmi Minisztérium, áll a tárca közleményében. A Honvédelmi Minisztérium egyszer már volt a Várban, 1945 előtt, amikor a legtöbb kormányintézménnyel együtt ez is itt kapott épületet.

Most, a kormány Várnegyed-renovációs terveinek részeként a Belügyminisztériummal, a Miniszterelnökséggel és a Pénzügyminisztériummal együtt a Honvédelmi Minisztérium is a Vár falai közé költözik vissza. 2002 óta pedig a köztársasági elnök rezidenciája, a Sándor-palota is itt található.

A Honvédelmi Minisztérium annak a Hadtörténeti Múzeumnak és Intézetnek az épületeit kapja meg, amely 1945 után megörökölte a kormányzati épületegyüttest. A mostani közlemény szerint a gyűjteményt most szétbontják: egy része a pesti Duna-parton, a Bálnában kap majd helyet, míg másik részét Székesfehérvárra viszik át.

A minisztérium közleménye emlékeztetett arra, hogy „az ötödik Orbán-kormány, valamint a korábban megkezdett honvédelmi és haderőreform [...] minden eddiginél nagyobb figyelmet szentel a Magyarországot és a magyar embereket megfelelő erővel megvédeni képes, a szövetségesi kötelezettségekből adódó feladatokat magas színvonalon ellátó haderő kialakítására.”

Korábban a Hadtörténeti Múzeum sorsa bizonytalan volt, 2022 júliusában például minden előzetes bejelentés nélkül elkezdték lebontani épületében az első és második világháborús kiállítás berendezéseit. Székesfehérvár neve mint új helyszín már korábban is felmerült a költözés során, a Bálna azonban csak most.

(Kiemelt képünk forrása: Wikipédia)