Hadházy: Mende polgármestere üzleti haszonszerzésre használja polgármesterségét

Kaszanyi József a falu peremén lévő telkeken kezdett lakópark építésébe, aminek kivitelezője a polgármester érdekeltségébe tartozik.

2021. június 2., 15:29

Szerző:

Kaszanyi József mendei polgármester sok egyéb mellett építési vállalkozóként is működik, és a saját maga által vezetett önkormányzatot használja fel arra, hogy jól menjen a szekér - írta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hétfői bejegyzésében.

A képviselő helyi információkra alapozott közlése szerint a polgármester a faluszéli földek összevásárlását követően az önkormányzat építési szabályzatát módosítva lehetővé tette, hogy akár 800 új lakás felépíthessenek a falu peremén. Hadházy szerint a telkek ára ekkor hatalmasat ugrott, Kaszanyi pedig apportálta is ezeket a saját cégébe, amely már hirdeti is hogy „a Hétdomb lakópark ideális megoldás azok számára, akik szeretik a természet közelségét”.

Megjegyezte, nem tudja, hogyan jutnak majd be minden nap a fővárosba az amúgy is katasztrofális 31-es úton, vagy hogy a gyerekeik hogyan férnek majd el a helyi óvodában. Hadházy Ákos szerint az építésügy általában is a korrupció melegágya Magyarországon, hiszen óriási pénzeket lehet csinálni egy-egy megfelelő önkormányzati döntéssel.

"Kaszanyi József ebben a kategóriában is kiemelkedőt alkotott, hiszen teljesen szenvtelenül a saját magánbizniszét intézteti az önkormányzattal. 2022 után sok dolgunk lesz ezen a területen is: vissza kell adni az önkormányzatok építéshatósági jogait, de közben arra is figyelni kell, hogy megfelelő ellenőrzéssel zárjuk ki az ilyen visszaélések lehetőségét" - írta Hadházy, majd hozzátette: szerinte szükség lesz arra, hogy valamilyen formában megadóztassák a telkek átminősítéséből keletkező extraprofitot.

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.