Hadházy majd akkor kap információt a feljelentése alapján indult nyomozásról, ha igazolja, milyen érdeke fűződik a tájékoztatáshoz

2018. november 6., 09:24

Szerző:

Hadházy Ákos, volt LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő egy éve feljelentést tett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) uniós pénzből finanszírozott, gyanúsan túlárazott projektjei miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást is indított, Hadházyt kihallgatták tanúként. Most viszont inkább a képviselőt kérdezi az adóhatóság arról, hogy milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy tájékoztatást kapjon az ügyben – írja a 24.hu.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Hadházy az alábbi támogatások miatt tett feljelentést:

  • Saját könyvét egészítette ki a volt helyettes államtitkár Boros Anita, majd leadta azt a másik munkahelyének, az NKE-nek is. Az egyetem durván 10 millió forintot fizetett ki rá egy korábbi uniós támogatás terhére.
  • Magas bérleti díjat fizet az EU-pénzből az egyetem azoknak a kormányhivataloknak, amelyeknek a dolgozóit valójában helyben, a kormányhivatalokban képzi. Az egyik uniós projekt a közszolgálati dolgozók fejlesztését célozza, arra kapta a pénzt az NKE.
  • Fideszes kötődésű cégekhez is jutott uniós támogatás, és három kutató cég megbízása meglehetősen nagy átfedést mutat.
  • A migrációs válság kezelésének elemzésére is osztott uniós pénzt az NKE.

A feljelentés után derült ki, hogy a volt alkotmánybírósági elnök és római nagykövet Paczolay Péter által vezetett kutatóműhelynek 80 millió forintnyi uniós pénzt ítélt meg az NKE, aztán miután Paczolay kilépett, az elvileg két évre létrehozott műhelyt kilenc hónap elteltével bezárták.

Hadházyt azóta nem keresték a hatóságok, ezért nemrég rákérdezett NAV-nál, hogy áll a nyomozás, van-e már gyanúsított. Két hónappal később kapott választ az adóhatóságtól, de nem a feltett kérdésekre. A NAV hosszas okfejtést és hivatkozásokat követően arról kérdezte a feljelentőt, hogy esetleg nem a nyilvánosságot akarja-e tájékoztatni, illetve mely újságokon, portálokon keresztül igyekszik a magyar embereket informálni a nyomozásról.

A NAV érvelése szerint 

Hadházynak először igazolnia kell, hogy milyen egyéb érdeke fűződik ahhoz, hogy tájékoztatást kapjon a hatóságoktól. Amennyiben a képviselő előterjeszti, hogy milyen jogi érdeke fűződik az ügy iratanyagának a megismeréséhez, illetve a hatósági tájékoztatáshoz, akkor az ügyész, illetve vádemelés esetén az illetékes bíróság elnöke elbírálja, valóban kaphat-e tájékoztatást Hadházy.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.