Ha most van pénze, akkor split klímával spórolhat a fűtésen idén télen

A kormány azt ígéri, ösztönözni fogja a split klímával való fűtést, és bár számítások alapján a készülék használata H tarifával már most tízszer olcsóbb lehet, beszereltetni nem kevés pénz és idő. 

2022. augusztus 30., 12:03

Szerző:

Gulyás Gergely augusztus 23-án a kormányülés után tartott Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány egy, a split klímával való fűtés ösztönzésére szolgáló javaslatcsomagot tervez bevezetni. A csomag részleteit szeptember első felében ismertetik majd. 

A Portfolio.hu - n megjelent elemzés szerint a hazai lakásállomány háromnegyede fűt vezetékes gázzal, és 2020-ban már minden hetedik háztartásban található légkondícionáló, nagy részben split klíma. 

H tarifa

A H tarifa 2010. áprilisa óta igényelhető az egyetemes áramszolgáltatás keretein belül, és a lényege, hogy a megújuló energiaforrásból, például napenergiából kiépített fűtési rendszereket, illetve hőszivattyúkat kedvezményes díjszabással lehessen működtetni. Az ilyen berendezések kategóriájába esnek a keringető szivattyúk, kompresszorok és hőszivattyúk is. 

A H tarifa által adott kedvezményes díjszabás csak az őszi-téli időszakban, október 15-től április 15-ig vehető igénybe, és a nap 24 órájában a rendelkezésre áll. B típusú éjszakai áram mellé is igényelhető, de a bekötést csak regisztrált szerelő végezheti el. 

Ha már megvan, tényleg olcsóbb

H tarifa mellett a Portfolio.hu számításai alapján, illetve Pál Péter, a Re-Energy ügyvezető igazgatójának elemzése alapján a H tarifa és a split klímában az a leggazdaságosabb, hogy 1 kWh villamosáramból képes 1 kWh hőenergiát leadni, és ehhez még a külső környezetből tud hozzátenni 3-4 kWh-nyi hőenergiát. 1 kWh villamosáram 70 forintért való megvásárlásáért nem egy, hanem 4-5 kWh-nyi hőenergiát állítunk elő, vagyis kWh-ként valósan 17 forintot fizettünk. A H tarifa szerint 1 kWh villamosáram 23 forint, így a belőle előállított energia így 6 forint lesz a valóságban kWh-ként.

Ez azért jó hír, mert így többet tudunk fűteni úgy, hogy még nem lépjük át a meghatározott havi átlagot. 

A Daikin Hungary mintaszámításai alapján egy 80 négyzetméteres, három gázkonvektorral fűtött, évi 2200 köbméter gázt fogyasztó lakás éves fogyasztásának költsége mintegy 400 000 forinttal több, mintha három beltéri és kültéri egységből álló levegős szivattyú áramköltsége – de ebbe a számításba nem tartozik bele a főzési vagy melegvíz-előállítási gázfogyasztás. 

A készülékek telepítése ebben az esetben azonban a H tarifa bekötésével együtt 1,7 millió forintra jön ki. A beruházás a jelenlegi gáz- és áramárakkal számolva négy év alatt térülhet meg.

A fűtési költségek nem csupán a lakás méretétől és a készülékek számától, hanem azok műszaki állapotától függ: ilyen tényező például a lakás szigetelése, a nyílászárók állapota, stb. 

Igényelni és hozzájutni

A H tarifát igénylő adatlap kitöltésével, a területileg illetékes áramszolgáltatónál lehet igényelni. A kapcsolódó költségek attól is függenek, hogy milyen a villanyhálózat és a kábelek állapota az ingatlanunkban. Régi alumínium kábelekre vagy 32 ampernél alacsonyabb teljesítményű hálózatra a szerelők nem kötik be a berendezéseket. Tovább emelkedhetnek a költségek, ha mérőóra és/vagy mérőóra szekrény cserére is szükség van. Az igényléstől számítva a split klíma beszerelése és üzembe helyezése pedig akár heteket vagy hónapokat is igénybe vehet.

Megnövekedett igény

Mindezek ellenére a Daikon márkaboltban a 2022 júliusában bejelentett rezsiár növekedést követően hatszor többen kezdtek el levegő-víz hőszivattyús megoldások iránt érdeklődni, mint az előző év júliusában. A levegő-víz szivattyú modellre akár 3-9 hónapot is várni kell, a levegő-levegő típusúak azonban már tudnak azonnal raktárról szállítani. Mindezek mellett az infláció és az alapanyagok drágulása miatt ezeknek a készülékeknek az ára is egyre feljebb fog kúszni. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.)

Tegnap 21:31

A korábbi kerek évfordulókhoz képest szerényebb külsőségek közepette volt kénytelen ünnepelni a 70. születésnapját az orosz elnök. A Blikk úgy tudja, hogy – a korábbi évekkel ellentétben – Orbán Viktor és a hivatalban lévő köztársasági elnök sem köszöntötte fel az orosz elnököt.

Tegnap 19:41

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról, mivel attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását – jelentette be Murguly Mátyás, a párt helyi politikusa pénteken sajtótájékoztatón.

Október 18-án 11 órakor kísérik utolsó útjára Szakcsi Lakatos Bélát, a magyar dzsessz kiemelkedő alakját. Az október 2-án 80. életévében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésztől, a nemzet művészétől a Fiumei úti sírkert 41-es művészparcellájában vesznek végső búcsút.