Ha az oroszok megtámadnának egy szomszédos NATO-országot, a legtöbb magyar azonnal katonát küldene ellenük

2018. július 13., 15:05

Szerző:

Ha Oroszország megtámadna egy szomszédos NATO-tagállamot, a magyarok nagy része hazánk hadseregét küldené segíteni – írja a Pew Research amerikai kutatóintézet felmérése nyomán a Zoom.

A NATO-val kapcsolatos felmérés során azt a kérdést tették fel, hogy amennyiben az oroszok megtámadnának egy szomszédos NATO-tagállamot, kinek a katonai segítségével kellene megvédeni, az amerikai vagy a saját ország haderejével. A napokban közzétett eredmények szerint a tagállamok többsége az amerikai katonák bevetését támogatná inkább, mint sajátját.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Orbán Viktor
Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Magyarországon viszont a megkérdezettek válaszai alapján csaknem azonos az arány, majdnem ugyanannyian gondolják azt, hogy a magyar haderőnek kellene segíteni a bajban (49%), mint az amerikaiaknak (55%). Nincs szignifikáns különbség. Csak két NATO-tag vetné be hamarabb a saját katonáit: Lengyelország (72%) és Hollandia (62%).

A legutóbbi brüsszeli NATO-találkozó egyik fő témája az Oroszország jelentette fenyegetés volt, Putyin birodalmáról meglepő módon keleti veszélyként beszélt még Orbán Viktor is. A kérdés csak az, hogy akkor a paksi bővítéssel miért teszi mégis évtizedekre  Vlagyimir Putyin Oroszországának az adósává Magyarországot.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.