Ha az oroszok megtámadnának egy szomszédos NATO-országot, a legtöbb magyar azonnal katonát küldene ellenük

2018. július 13., 15:05

Szerző:

Ha Oroszország megtámadna egy szomszédos NATO-tagállamot, a magyarok nagy része hazánk hadseregét küldené segíteni – írja a Pew Research amerikai kutatóintézet felmérése nyomán a Zoom.

A NATO-val kapcsolatos felmérés során azt a kérdést tették fel, hogy amennyiben az oroszok megtámadnának egy szomszédos NATO-tagállamot, kinek a katonai segítségével kellene megvédeni, az amerikai vagy a saját ország haderejével. A napokban közzétett eredmények szerint a tagállamok többsége az amerikai katonák bevetését támogatná inkább, mint sajátját.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Orbán Viktor
Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Magyarországon viszont a megkérdezettek válaszai alapján csaknem azonos az arány, majdnem ugyanannyian gondolják azt, hogy a magyar haderőnek kellene segíteni a bajban (49%), mint az amerikaiaknak (55%). Nincs szignifikáns különbség. Csak két NATO-tag vetné be hamarabb a saját katonáit: Lengyelország (72%) és Hollandia (62%).

A legutóbbi brüsszeli NATO-találkozó egyik fő témája az Oroszország jelentette fenyegetés volt, Putyin birodalmáról meglepő módon keleti veszélyként beszélt még Orbán Viktor is. A kérdés csak az, hogy akkor a paksi bővítéssel miért teszi mégis évtizedekre  Vlagyimir Putyin Oroszországának az adósává Magyarországot.

A Magyar Közlönyben megjelentek a köztársasági elnök határozatai. Novák Katalin hét magyar állampolgárságot vont vissza, minden esetben Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg. 2022 októberéhez képest a születések száma 5,9, a halálozásoké 6,7, a házasságkötéseké pedig 9,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Aki ingatlan eladásban vagy vételben gondolkodik, pontosan jól tudja, milyen szempontok befolyásolják egy-egy lakás vagy ház értékét. Az ingatlan állapota mellett természetesen annak elhelyezkedése, vagyis az utca is befolyásolja az árat.