Gyurcsány: a jelenlegi kormány méltatlan 1956 örökségéhez

A korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc szerint '56 szelleme Herszonban küzd, és a jelenlegi kormány oroszbarát politikája méltatlan a szabadságharc örökségéhez.

2022. október 23., 13:53

Szerző:

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint 1956 szelleme ma Herszonban küzd. „1956 egy van, de ez az egy sok arcát mutatja meg, és ezt természetesnek gondolom. Valaki Nagy Imre szemüvegén keresztül tekint vissza a felszabadító, majd véres napokra, valaki inkább Mindszenty Józsefhez igazítja iránytűjét. Valószínűleg így van ez rendjén” – osztotta meg gondolatait Gyurcsány Ferenc, hozzátette, hogy a baloldal évtizedes törekvése, hogy eltávolítsa magát az embertelen, igazolhatatlan baloldali diktatúrák világától, és emlékezetében a demokratikus tömeg népmozgalma áll.

Szerinte a kormány ma a szuverenitásért harcol ott, ahol önrendelkezés van, és szabadságot hazudik ott, ahol önkény van. Gyurcsány arról is beszélt, hogy a magyar történelemben minden olyan időszak, amelyre visszatekintve haladóként tekintünk, Magyarország a helyét ezer éve Nyugaton keresi. Gyurcsány szerint a mai magyar kormány ennek ellenkezőjét teszi: „önszántából, nem külső hatalmi befolyás alapján a konfliktust keresi a Nyugattal, mi ezzel szembenállunk. A kormány szabadnak tekinti Magyarországot, mi azt gondoljuk, éppen a kormány az akadálya a szabadságnak.”

A volt miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány mai politikáját még Mindszenty József is undorral figyelné, és ez a politika, amelyik nem ismeri el az ukrán nép jogát az önrendelkezéshez, méltatlan 1956 örökségéhez. Szerinte ma '56 szelleme Herszonban küzd, míg az orosz érdekeket szolgáló kormány mentségeket keres Oroszországnak, és ezzel meggyalázza a szabadságharc emlékét.

Gyurcsány Ferenc a beszéde végén az utcára szólította az embereket.

(Kiemelt képünk: Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője, elnöke napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 31-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.