Gyurcsány: a jelenlegi kormány méltatlan 1956 örökségéhez

A korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc szerint '56 szelleme Herszonban küzd, és a jelenlegi kormány oroszbarát politikája méltatlan a szabadságharc örökségéhez.

2022. október 23., 13:53

Szerző:

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint 1956 szelleme ma Herszonban küzd. „1956 egy van, de ez az egy sok arcát mutatja meg, és ezt természetesnek gondolom. Valaki Nagy Imre szemüvegén keresztül tekint vissza a felszabadító, majd véres napokra, valaki inkább Mindszenty Józsefhez igazítja iránytűjét. Valószínűleg így van ez rendjén” – osztotta meg gondolatait Gyurcsány Ferenc, hozzátette, hogy a baloldal évtizedes törekvése, hogy eltávolítsa magát az embertelen, igazolhatatlan baloldali diktatúrák világától, és emlékezetében a demokratikus tömeg népmozgalma áll.

Szerinte a kormány ma a szuverenitásért harcol ott, ahol önrendelkezés van, és szabadságot hazudik ott, ahol önkény van. Gyurcsány arról is beszélt, hogy a magyar történelemben minden olyan időszak, amelyre visszatekintve haladóként tekintünk, Magyarország a helyét ezer éve Nyugaton keresi. Gyurcsány szerint a mai magyar kormány ennek ellenkezőjét teszi: „önszántából, nem külső hatalmi befolyás alapján a konfliktust keresi a Nyugattal, mi ezzel szembenállunk. A kormány szabadnak tekinti Magyarországot, mi azt gondoljuk, éppen a kormány az akadálya a szabadságnak.”

A volt miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány mai politikáját még Mindszenty József is undorral figyelné, és ez a politika, amelyik nem ismeri el az ukrán nép jogát az önrendelkezéshez, méltatlan 1956 örökségéhez. Szerinte ma '56 szelleme Herszonban küzd, míg az orosz érdekeket szolgáló kormány mentségeket keres Oroszországnak, és ezzel meggyalázza a szabadságharc emlékét.

Gyurcsány Ferenc a beszéde végén az utcára szólította az embereket.

(Kiemelt képünk: Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője, elnöke napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 31-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).