Győrben is újraszámolják a szavazatokat

Elfogadták Dézsi Csaba András hivatalban lévő fideszes városvezető indítványát az általa kért szavazat újraszámlálásáról. Igaz, csak hét szavazókörben.

2024. június 14., 13:43

Szerző:

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Választási Bizottság péntek reggeli ülésén határozott a győri önkormányzati választáson a polgármesterjelöltekre leadott szavazatok Dézsi Csaba András hivatalban lévő fideszes városvezető által kért újraszámlálásáról – írja a 24.hu.

Hét szavazókörben számolják újra a szavazatokat

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) színeiben, LMP-, Momentum-, és MSZP-támogatással induló Pintér Bence szoros küzdelemben, 440 szavazat különbséggel legyőzte a kormánypárti polgármestert. A választáson alulmaradt Dézsi beadványa szerint hét szavazókörben történhetett olyan jogsértés, amely indokolja az újraszámolást.

Bár a területi választási bizottság elnöke, Dr. Mester László az összes szavazat újraszámlálását javasolta, végül a bizottság négy igen szavazattal egy ellenében csak a beadványban megjelölt hét szavazókörben rendelte el az újraszámlálást.

Ez nagyjából két–három napot vesz igénybe, és megközelítőleg 7000 szavazatot érint. Az újraszámlálás hétfőn délelőtt 9 órakor kezdődik. A területi választási bizottság ülésen megjelent Pintér Bence csapatának több tagja is, egyikük kérdésére elmondták: az újraszámlálás nyilvános lesz, azon Pintér csapata és a sajtó is jelen lehet.

Pintér Bence is reagált a beadványra

Pintér Bence a közösségi oldalán azt írta:

„A hírek szerint a voksok újraszámlálását kérte Dézsi Csaba András. Természetesen minden joga megvan arra a vesztes jelölteknek is, hogy újraszámolást kérjenek. Kíváncsian várom, hogy helyt adnak-e a beadványnak a területi választási bizottságnál pénteken.


Ha igen, akkor az az érdekes helyzet áll elő, hogy Dézsi Csaba András gyakorlatilag hivatalos papírt szerez arról, hogy az általa vezetett és felügyelt hivatali szervezet képtelen volt megfelelően lebonyolítani a szavazatszámlálást. Ez esetben talán nem az én alkalmatlanságom hangoztatásával kellene foglalkoznia.


Mindenesetre én kihívóként sem kérdőjeleztem meg eddig az általa felügyelt hivatali szervezet tisztességét és korrektségét a választási eljárásban, sőt köszönöm az eddigi munkájukat.”

A választás után Dézsi azt írta, tud veszíteni:

„Veszíteni tudni kell és most én is ezt teszem. Gratulálok Pintér Bencének, aki ha csak néhány száz szavazattal is, de elnyerte a következő 4,5 éves ciklus polgármesteri székét. Az ezzel járó munkát és a felelősséget is.” Később azért csalódottságában odaszúr egyet, erre utal Pintér a fenti posztjában:

„Hazudnék, ha nem mondanám el azt is, hogy rosszul esett, hogy 25 ezer győri ember ellenben másra szavazott a jelenlegi polgármesteri választáson. Ráadásul egy olyan emberre, aki mind tudásában, mind tapasztalat hiányában jelenleg még alkalmatlan erre a feladatra.” 

 

Az, hogy Dézsi indítványozta az újraszámlálást, mégiscsak azt mutatja: nem annyira tud veszíteni.

(Fotó: 168.hu)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.