Ellehetetlenítené utódja munkáját a leköszönő győri polgármester

Dézsi Csaba András, Győr leköszönő polgármestere elzárná az önkormányzati pénzeket az utódjától, Pintér Bencétől. 

2024. szeptember 20., 14:33

Szerző:

A kormánypárti városvezető, Dézsi Csaba András nevéhez köthető ugyanis egy előterjesztés, aminek értelmében egy több mint 200 négyzetméteres irodát kapna a városházán a fideszes képviselőcsoport. Ez a javaslat pedig gyakorlatilag kivenné az új, októberben hivatalba lévő polgármester, Pintér Bence kezéből a városi költségvetésen belüli pénzekről, valamint az önkormányzati vagyonról történő döntések lehetőségét – írja a 24.hu.

Tiltakozásra készül a leendő polgármester 

Ez azért nagyon furcsa, mert eddig bizonyos összeghatárig a polgármesternek döntési joga volt, vagyis a leköszönő polgármesternek, Dézsi Csaba Andrásnak is. A javaslat tanúsága szerint pedig ez még nem minden, mivel a tulajdonosi és utasítási jogokat is az egyik önkormányzati bizottság kapná meg, nem pedig a leendő városvezető. Pintér Bence és a csapata az ügy miatt tiltakozásra készül a jövő keddi közgyűlésen, ahol egyébként még a leköszönő képviselők tudnak majd dönteni az előterjesztésről. Az előterjesztés az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát módosítani, amennyiben elfogadásra kerül, úgy a közgyűlésnek, a frakcióknak, valamint a tulajdonosi bizottságnak minden eddiginél nagyobb jogai lesznek. Ezen pedig egyértelműen a Fidesz nyerné a legnagyobbat, mivel a legnagyobb frakció a győri önkormányzatban a kormánypárté.  

Nem lesznek átcsoportosíthatók a pénzek 

A polgármestert jelölő Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) közleményében azt írja, Dézsi az elmúlt napokban az árvízhelyzetet kihasználna azzal foglakozott, hogy átírja az önkormányzat működésének szabályait, amivel a lehető legtöbb jogkörtől fosztaná meg őt, mint hivatalba lépő polgármestert. Pintér Bence szerint nagy a baj, hiszen a polgármester eddig mintegy 300 millió forintos összeghatárig szabadon, egyszemélyben dönthetett a költségvetésen belüli pénzek átcsoportosításáról, de ha elfogadják az előterjesztést, akkor ez kvázi lenullázódik. Ami nagy gond, ugyanis mint mondja Győrnek mielőtt a közbiztonság fejlesztésére kellene költenie. Ha azonban elfogadják Dézsi javaslatát, akkor a pénzek nem lesznek átcsoportosíthatók. 

Valamint ezen túl a fideszes többségű közgyűlés, illetve a tulajdonosi bizottság rendelkezik utasítási jogkörrel az önkormányzati cégek fölött is. Ezzel akarják megakadályozni, hogy polgármesterként utasításba adhassam a városi cégek vezetőinek, hogy azonnal rakják ki az internetre az általuk kötött szerződéseket, elijesztve ezzel azokat, akik az eddig titkolt alvállalkozói hálózattal lopták meg Győrt

– magyarázta Pintér Bence a lapnak, aki hozzátette, a javaslat nem közös városirányítást vetít előre, hanem a Fidesz  kontrollálhatatlan teljhatalmát. 

Alkalmatlannak nevezte Pintért 

Dézsi Csaba András egyébként már a választások után sem volt elragadtatva Pintér Bencétől, bár gratulált neki a győzelemhez, közösségi oldalán megjelent posztjában nemes egyszerűséggel alkalmatlannak nevezte. 

Hazudnék, ha nem mondanám el azt is, hogy rosszul esett, hogy 25 ezer győri ember ellenben másra szavazott a jelenlegi polgármesteri választáson. Ráadásul egy olyan emberre, aki mind tudásában, mind tapasztalat hiányában jelenleg még alkalmatlan erre a feladatra 

– írta akkor a bejegyzésében a leköszönő városvezető, aki azóta törölte az említett posztot az oldaláról. 

(Kiemelt képünkön Dézsi Csaba András, Fotó: Facebook)