Továbbra is futnak a pénzük után Borkai kertekbe lógó felüljárójának károsultjai

Győr korábbi polgármestere, Borkai Zsolt egy drága és kihasználatlan gyalogos-felüljárót húzatott több kert fölé, ami jelentős kárt okozott több háztulajdonosnak. Az önkormányzatot ugyanakkor a probléma eddig nem zavarta.

2024. június 25., 12:19

Szerző:

Borkai Zsolt, Győr korábbi polgármestere gyalogos-felüljárót húzott a kertjük fölé, a kártalanításról azonban az önkormányzat nem akar egyezkedni – derült ki a Telex cikkéből. A lap két győrszentiváni nyugdíjasnál járt egy évvel azután, hogy bemutatták a történetüket. Ők azok, akiknek gyakorlatilag belóg a kertjükbe egy gyaloghíd rámpája.

„Valamennyire Borkai is hibás, mert az ő polgármestersége idején építették ránk a hidat, de Dézsire most jobban haragszunk, mert nem akarják kifizetni peren kívül a szakértő által megállapított összeget, ingatlanunk értékcsökkenését”

– mesélték a Telexnek a károsultak. Mint ismert, a gyalogos és kerékpáros híd öt éve épült 300 millió forintból. A felüljáró egy kettévágott utcát köt össze az M19-es autóút felett. Olyan közel a házakhoz, hogy az egyik kanyarban belóg Nagy Lászlóék telke fölé. Az ügyről a Telex akkor írt először, amikor a győri közgyűlés a „kártérítésekről” tárgyalt tavaly. Két, a híd északi lábánál élő család ugyanis úgynevezett szomszédjogi pert indított. Azt sérelmezték, hogy a híd miatt belátnak az otthonukba, nagyobb lett a zaj, és több a szemét – ezt szakértői véleménnyel támasztották alá.

A győri önkormányzat ezt egy ideig vitatta, de mindez csak az időhúzásra volt elég, plusz a kifizetendő költségek emelkedésére. Egy idős hölgy esetében 13-ról 22 millióra emelkedett az összeg, végül peren kívül tavaly 19 millióban megegyeztek úgy, hogy az önkormányzat ügyvédje szerint is sokat „spóroltak”, mert enélkül rájött volna még az illeték is, az ügyvédi díj, a kamat, a szakértői vélemény – ekkor már 26 milliót kellett volna kifizetni. Tavaly ősszel aztán újabb, az északi oldalon élő károsultak peren kívüli egyezségi ajánlatát fogadta el a győri közgyűlés:

az egyiknek több mint 15,5 millió forint, a másiknak pedig 1,7 milliós kártérítést fizetnek.

„Ugyanazokat a budapesti szakértőket bíztuk meg a felméréssel, akik a híd túloldalán végezték ezt a feladatot a többi károsult esetében” – mondják Nagy Lászlóék. Az még egy laikus számára is szemmel látható, hogy a műtárgy az ő telkükhöz van a legközelebb. Egy éve a Telexről tudták meg, hogy a másik oldalon a hátrányt szenvedett érintett lakókkal megegyezett az önkormányzat. Addig ők félretett pénz hiányában nem kértek jogi segítséget, mert egyiküknek 160, a másiknak 140 ezer forint a nyugdíja, ebből nem tudták volna kifizetni az eljárás elindításához szükséges igazságügyi szakértő és a közjegyző összesen majdnem egymilliós költségét. Most azonban segítséget kaptak ehhez, így ők is ügyvédet fogadva kérték a káruk megállapítását.

A szakértők tavaly fel is mérték az otthonuk értékcsökkenését. Nagy szerint ekkor ők maguk is látták, hogy abban a két órában, amíg a szakemberek ott voltak, egy lélek sem ment át a hídon. Végül a szakértők is érzékelték, hogy náluk a legnagyobb a zavaró hatás, mert 30 milliós összeget hoztak ki.

Nagy Lászlóék ezután be is nyújtották szakértői véleménnyel megtámogatott igényüket, de jó ideig választ se kaptak a győri önkormányzattól. Végül megkereste őket a város által megbízott ügyvédi iroda, de peren kívüli egyezségre vonatkozó ajánlatukra csak sms-ben kaptak elutasítást. Most az újonnan megválasztott győri polgármesterben bíznak.

Dézsi Csaba győri ex-polgármester ugyanis korábban azt mondta, a híd egy átgondolatlan, 300 millió forintos beruházás emlékműve. „Nem tudom magamra venni ezt a dolgot, de rendezni kell valahogyan” – mondta a tavalyi közgyűlésen, ám Nagyékkal mégsem akartak peren kívüli rendezést. Borkai Zsolt viszont kitart az igaza mellett, Facebook-bejegyzése szerint „ezt a hidat ma is megépíteném, mert sok életet mentett meg és még fog is a jövőben. Emberi életekből nem csinálunk politikát. Finoman szólva is nem helyén való.”

(Kiemelt képünkön Borkai Zsolt. Forrás: Borkai Zsolt / Facebook)