Kiengedték a börtönből Gyömrő korrupcióval vádolt polgármesterét

Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere most bűnügyi őrizetbe kerül, 21 embert gyanúsítanak összesen az őt is érintő korrupciós ügyben.

2023. március 10., 09:51

Szerző:

Távozhatott a börtönben töltött előzetes letartóztatásából Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere. A Magyar Nemzet névtelen forrásokra hivatkozva arról írt, a költségvetési csalással vádolt városvezetővel az illetékes bíróság közölte, végleges végzéssel bűnügyi őrizetbe helyezték át, ami azt jelenti, hogy hazamehet, de szabadon azért nem engedik, házi őrizetbe került.

Gyenes ügyében bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával nyomoz a rendőrség.

Ennek során Gyenes még 2022 szeptemberében, öt társával együtt került előzetesbe. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytatja le a nyomozást, ennek már 21 gyanúsítottja gyűlt össze.

A Magyar Nemzet ezzel párhuzamosan egy másik feljelentésről is említést tett, amelyben „egy magánszemély feljelentése után a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a polgármestersége idején állami finanszírozással telepített, ám a mai napig nem jól működő napelemparkok ügyében”.

Gyenest évekkel ezelőtt a Szegedi Ítélőtábla már bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett adócsalás és magánokirat-hamisítás bűntette és vétsége miatt, ekkor két év felfüggesztettet kapott. A számlagyárról szóló perben hetedrendű vádlott volt. Gyömrő képviselőtestülete ezek után eljárást indított ellene 2019-ben, méltatlanság miatt, de mindezek ellenére 2019 őszén ismét újraválasztották pozíciójára, amelyben így maradhatott.

Gyenes még az ügy előtt sem volt mentes a botrányoktól. 2014-ben jelentek meg róla képek a Blikkben, amelyeken fehér port szív fel egy meztelen nő testéről. 

(Kiemelt kép: Gyenes Levente gyömrői polgármester. Képernyőfotó. Forrás: SignalTV)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.