Bizalmat szavaztak Gyömrő adócsaló polgármesterének

Bizalmat szavazott Gyenes Levente gyömrői polgármesternek pénteki rendkívüli ülésén a helyi képviselő-testület, annak ellenére hogy a Pest megyei kormányhivatal szerint a városvezető méltatlanná vált posztja betöltésére s távoznia kellene. A döntésről maga a polgármester tájékoztatta az ülés után az MTI-t.

2016. október 28., 11:32

Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) azt közölte, a kormányhivatal által kezdeményezett méltatlansági eljárás lefolytatása őt igazolja, hiszen a tizenkét tagú testületből az ülésen jelen lévő tizenegy képviselő közül kilencen igennel voksoltak a maradására. (A gyömrői képviselő-testület tizenkét tagjából amúgy éppen kilenc a Gyenest jelölő Gyömrő 2000 Kör tagja.)

Gyenes Levente

Gyenes Leventét a Szegedi Ítélőtábla április 20-án bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért jogerősen 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet; a bíróság a közügyek gyakorlásától viszont nem tiltotta el.

A hatályos jogszabályok szerint a képviselő-testületnek méltatlansági eljárást kellett volna indítania polgármestere ellen, ezt nem megvárva Gyenes május 31-én benyújtotta lemondását. Az augusztus végi időközi választáson ismét őt választották polgármesternek, azóta tart a huzakodás, hogy meg kell-e fosztani címétől. A kormányhivatal szerint méltatlanná vált tisztségéhez, ezért legkésőbb szeptember végéig önként távoznia kellett volna a település éléről.

Mivel nem távozott, a kormányhivatal szerint a képviselő-testületnek kell kimondania a méltatlanságot. Ha ez nem történik meg vagy a testületi döntés jogszabálysértő, a kormányhivatal a közigazgatási és munkaügyi bíróságnál fogja kezdeményezni a polgármester méltatlanságának kimondását.

A Pest megyei kormányhivatal sajtófőnöke a történtekre reagálva pénteken azt közölte az MTI-vel: megvárják a gyömrői képviselő-testület döntéséről szóló hivatalos, írásos tájékoztatást, csak azután lépnek, álláspontjuk ugyanis változatlan: Gyenes Levente méltatlan a posztjára. Valószínűleg a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordulnak – jelezte.