Bíróság is kimondta: Méltatlan a posztjára az adócsaló gyömrői polgármester

A bíróság méltatlannak mondta ki tisztsége betöltésére az adócsalás miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélt Gyenes Levente gyömrői polgármestert – írja a Magyar Nemzet az egyelőre nem jogerős döntésre hivatkozva.

2017. január 3., 17:28

Fotó: MTI

A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (BKKMB) ítéletét egyelőre sem a polgármester, sem az eljárást kezdeményező Pest Megyei Kormányhivatal (PMKH) nem erősítette meg. Hauser Antal, a gyömrői önkormányzat kommunikációs referense a Magyar Nemzet érdeklődésére azt mondta: amennyiben a végzés negatív lesz a polgármester számára, biztos, hogy fellebbez.

Az önkormányzati törvény rendelkezései szerint Gyenes Levente a döntés kézhezvételétől számított nyolc napon belül fellebbezhet a bíróságnál. A fellebbezés beérkezésétől számított három napon belül a másodfokú bíróság nemperes eljárásban határoz. A másodfokú döntés ellen felülvizsgálatnak már nincs helye, ezért a gyömrői polgármester sorsa egy-két héten belül végleg eldől.

Gyenes Leventét 2015 áprilisában mondta ki bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért kilenc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet. Az úgynevezett „számlagyáras” perben Gyenes Levente hetedrendű vádlott volt.

Gyenes, megelőzve a törvény szerint ilyenkor elkerülhetetlen méltatlansági eljárást, május végén önként távozott posztjáról. De már akkor jelezte, hogy újra indulni fog a polgármesterségért, mivel a közügyek gyakorlásától nem tiltották el. Augusztusban az időközin újraválasztották polgármesternek. A részben a Gyenest jelölő Gyömrő 2000 Kör képviselőiből álló gyömrői képviselő-testületnek ezután ki kellett volna mondani a polgármester méltatlanságát, ám ezt nem tették meg. Az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal ezt követően fordult bírósághoz.

19:54

Új program indítását tervezi a kormány, amelynek keretében ösztönözni fogják a magyar vállalkozások külföldön keletkezett profitjának hazai befektetését a kapacitásaik bővítése érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Oslóban.