Gulyás Márton: Köszönöm szépen Habony Árpádnak, hogy finanszírozza a velük szemben folytatott küzdelmünket

2018. április 15., 07:38

Szerző: Bíró Veronika

Gulyás Márton politikai aktivista, a Közös Ország Mozgalom alapítója is részt vett a szombati Mi vagyunk a többség címmel tartott hatalmas tüntetésen. A rendezvény végén beszélgettünk vele.

– Hogy értékeli a mai napot?

 – A kormánypropaganda próbálta hergelni a társadalmat, de minden bejött, amit ígértek a szervezők. Békés, erőszakmentes demonstráció volt, amelyen a választási eredményben csalódottak és az új hatalom gyakorlásától tartók hallatták a hangjukat.

 – Mit gondol, milyen hatása lesz a tüntetésnek?

– Kicsit visszahozza a defenzívából  az embereket. Egy tüntetés nyilván nem csinál nyarat, de szerintem az a legfontosabb üzenete, hogy kezdjenek el az emberek szerveződni. Van időnk megszervezni azt a többséget, amelyet nem sikerült összehozni a választáson. Noha létezik, mert többen szavaztak a Fidesz ellen, mint a Fideszre. Ezzel együtt rekordszámú polgártársunk gondolta azt, hogy érdemes a Fidesz a szavazatára. Ezt nem szabad elfelejtenünk. Szerintem az a legfontosabb, hogy van idő végiggondolni, hogy mit rontottunk el az elmúlt nyolc évben.

– Mit jelent az, hogy van időnk? A 2019-es EP- és önkormányzati, vagy a 2022-es országgyűlési választásokat?

– Nem gondolom, hogy feltétlenül 2022-ig kell várni, el kell ezt indítani a következő hónapokban. Szeretnék egy kicsit visszavonulni és gondolkodni azon, hogy mi az, ami hiányzott az elmúlt nyolc évből, és akkor állni újra a közvélemény elé, amikor lesz egy karakán, körülhatárolható tervem. Nekem és a mozgalomnak is. Ezen fogunk dolgozni a következő hónapokban, hogy rendesen megszervezzük magunkat, és hozzunk egy olyan tervet, ami mögé tényleg odaszervezhető az a többség.

Fotó: Bíró Veronika

– A Hír TV-ben is azt mondta pár napja, hogy át kell gondolni a továbbiakat. Akkor ez egy hosszú távú dolog?

– Ez egy középhosszútávú dolog. Szerintem most „séróból” megoldani ezt a helyzetet nem lehet. Pont az volt a gáz, hogy mindig így próbáltunk, „séróból” akartuk megoldani a dolgokat. Csak amikor égett a ház, akkor rohantunk ki az utcára. Most arra van szükség, hogy elkezdjük elvégezni azt az aprólékos munkát , ami hiányzott. Szerintem most az intellektuális munkának sokkal nagyobb szerepe van, mint bármilyen konkrét megoldási javaslatnak.

– Lát ebben szerepet a jelenlegi ellenzéknek?

– Az nem kérdés. Azt mondtam, hogy az ellenzéki pártoknak nem kell felvenni a mandátumot, vissza kell adniuk azt, és ki kell menni terepre, velük együttműködésben kell gondolkozni. Nem azt mondtam, hogy meg kell haladnunk az ellenzéki pártokat, hanem azt az együttműködést, amelyet ők nem tudtak létrehozni, azt nekünk kell létrehoznunk. Velük együtt. Azért van szükségünk rájuk, mert valakinek majd be kell ülnie a Tisztelt Házba egy olyan választás után, ami arányos képviseletet biztosít. Nagyon sok feladatunk van, és ezt csak az ellenzéki pártokkal együttműködésben lehet. Ha nem veszik fel a mandátumot, akkor azzal üzennek a társadalomnak, hogy tanultak a hibáikból. És hogy készen állnak arra, hogy legalább olyan áldozatokat hozzanak a társadalom számára, amiket a társadalom már meghozott, amikor a választáson megpróbálta őket győzelemre juttatni.

– Mit szól ehhez a tömeghez, számítottak rá?

– Hatalmas volt ez a tömeg. Azt kell látni, hogy a Fidesz mellett is és a Fidesz ellenében is tömegek állnak. A Fidesz és Orbán Viktor alkalmatlan arra, hogy integratív kormányzást képviseljen. Olyat, amelyben magyarok milliói tudnak osztozni és azt érezni, hogy ha nem is értenek feltétlenül egyet vele, legalább nem érzik magukat támadva tőle. Orbán Viktor a választások előtt és után is egyértelművé tette, hogy továbbra is kizárólag harcban, konfrontációban és gyűlöletkeltésben tud gondolkodni. A hatalomgyakorlásnak ez a formája nem fenntartható, de nem szabad azt várni, hogy majd magától összeomlik. Nekünk kell elkezdenünk foglalkozni azokkal az emberekkel, akik vagy azt érezték, hogy nincs jobb a Fidesznél számukra, vagy a Fidesz ellenében voltak. Ezeket az embereket igenis egységbe lehet állítani.

– Hogy érintik a média támadásai, például az az állítás, hogy állítólagos Soros-zsoldosként szállítja a hamburgi csapatokat?

– A kormányzati médiától méltánytalanság engem már nagyon régóta nem tud megérinteni. Rosszabbul esnek azok a támadások, mint amikor például a 168 óra főszerkesztő–helyettese, Lakner Zoltán „ködös országként” hivatkozik ránk. Azzal együtt, hogy a kritikára szükségünk van. Mégis, mi voltunk azok, akik kiálltunk, hogy mi konkrétan milyen stratégiai hibákat vétettünk, aminek a felelőssége kizárólag engem terhel. Ez engem jobban megvisel, de ez is a politika része. Azt tudom mondani az Origónak és a többieknek, hogy nyugodtan gyártsa ezeket a cikkeket. Nekem csak jót tesznek vele, ugyanis minden ilyen cikkért milliókat fogunk bekasszírozni rajtuk. A mi mozgalmunkat ténylegesen a NER tartja életben, mert amit ezen a héten műveltek, az több tízmillió forintjukba fog kerülni. Lelkük rajta, folytassák, könyörgöm, nagyon nagy szükségünk van arra a pénzre. Köszönöm szépen Habony Árpádnak, köszönöm szépen az Origónak, hogy finanszírozza a velük szemben folytatott küzdelmünket.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.