Gulyás Gergely tippje nem jött be, még mindig nincs meg a 5,5 millió beoltott

Valamivel több mint tízezer beoltottra van szükség ahhoz, hogy búcsút intsünk végleg a maszknak.

2021. június 30., 10:12

Szerző:

Az elmúlt 24 órában 52 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 128 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt egy idős, krónikus beteg, koronavírusban eddig 29 992-en vesztették életüket. A gyógyultak száma jelenleg 738 782 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 39 354. Kórházban 126 koronavírussal fertőzöttet ápolnak, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon szerdán.

A kormányzati tájékoztató oldalon megerősítik, hogy a koronavírus járvány harmadik hullámának vége van. Ez köszönhető annak is, hogy nagyon sokan megkapták már a vakcinát. Eddig 5 millió 449 ezren regisztráltak oltásra és 93 százalékuk már fel is vette azt. A 12–15 éves korosztályban eddig 60 ezer gyermeket regisztráltak és 49 százalékuk fel is vette az oltást. Eddig összesen 5 486 514 főt oltattak be, közülük 4 916 927-en már a második oltását is megkapták.

Gulyás Gergely múlt héten a Kormányinfón jelentette be, hogy megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott ember elérése esetén, és védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra menni. A védettségi igazolvány használata ugyanakkor fennmarad a tömegrendezvények esetén, mint a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek. A Miniszerelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, hogy 3-5 nap alatt meglehet a 5,5 milliós határ. Azóta eltelt hat nap, és még mindig hiányzik valamivel több mint 13 ezer beoltott.

A kormányzati tájékoztató oldalon megjegyzik azt is, hogy az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Bővebben itt lehet erről tájékozódni.

A kormány egyébként újra nemzeti konzultációt indít, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről. Többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdések is lesznek benne. 

(Kiemelt kép: egy nő megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján, 2021. június 15-én. Fotó: MTI / Komka Péter)