Gulyás Gergely: 5,5 millió beoltottnál megszűnik a kötelező maszkhasználat

Lesz tűzijáték augusztus 20-án.

2021. június 24., 10:45

Szerző:

A kormány az 5,5 millió beoltott elérésekor megszünteti a kötelező maszkviselést – jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökségért felelős miniszter a csütörtök délelőtti kormányinfón. Gulyás Gergely ismertette az újraindításért felelős operatív törzs által javasolt enyhítéseket. Ennek értelmében az 5,5 millió beoltott elérése után nem kell majd védettségi igazolvány a szállodákba, strandokra, fürdőkbe. Továbbra is szükséges lesz azonban az okmány a szórakozóhelyek, fesztiválok és koncertek látogatásán.

A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország határain visszaáll a korábbi szabályok szerinti határellenőrzés, kivéve Ukrajna esetében. Azt is hozzátette, hogy július1-től az európai zöld útlevél is hatályba lép Magyarországon, amelyhez a kormányablakokban személyesen, vagy elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül lehet majd hozzájutni. Jövő hétfőn egy tájékoztató kampány indul majd ezzel kapcsolatban. 

A járvány utáni életről a kormány nemzeti konzultációt indít a jövő hét folyamán, amelyen a 200 ezer forintos minimálbért, a családi adó-visszatérítést, illetve a hitelmoratórium meghosszabbítását is tárgyalni fogják, sőt a pedofíliaellenes törvény is része lesz a konzultációnak. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely megjegyezte:

„A törvény nem a melegekről, hanem a gyermekek védelméről szól. A gyermekek szexuális nevelése a szülők feladata, és a szülőkön kívül ebbe véleményünk szerint más nem avatkozhat bele.”

A miniszter a költségvetési hiánnyal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a kormány a hitelmoratóriumról a nemzeti konzultáció eredménye után dönt majd. Hozzátette, a költségvetést Magyarország mindig tavasszal fogadja el, a hiánycél már ismert. Szerinte nem megalapozott az az állítás, miszerint a jövő évi 5,9 százalékos hiány jelentősnek számít, pont ellenkezőleg, úgy gondolja, a költségvetési hiány csökkentése dinamikus.

Az is kiderült, hogy az augusztus 20-i ünnepségen a kormány tűzijátékot tervez, de arra figyelmeztetett, hogy mindenki oltassa be magát.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.