Gulyás Gergely: Bárki kaphat negyedik oltást

Már a héten érkezik az erről szóló rendelet.

2022. január 13., 12:46

Szerző:

A csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV kérdésére válaszolta azt, hogy Magyarországon ma bárki kaphat negyedik oltást. Mivel a kormány eddig nem erről beszélt, sőt többször kijelentették, hogy egyelőre nem gondolkoznak a negyedik oltás bevezetésén, a hír váratlan bejelentésnek számít.

„Negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat” 

– állította a miniszter az ATV azon kérdésére, miszerint mi az operatív törzs jelenlegi álláspontja a negyedik oltás lehetőségével kapcsolatban. Gulyás Gergely azt is hozzátette, hogy az erről szóló hivatalos jogi előírás már a héten megjelenik. Azt is elmondta, hogy a kormány jelenleg úgy látja, a legegyszerűbb, ha az orvossal való konzultáció alapján lehet negyedik oltást igényelni. Arra a kérdésre, hogy az egészségügyi dolgozóknak a negyedik adag vakcina felvétele is kötelező lesz-e, azt felelte, egyelőre marad a három oltás, mint elvárás és a munkavégzés feltétele.

Hangsúlyozta, a harmadik oltás igénylését Európában elsőként, már augusztusban lehetővé tette a magyar kormány, de azóta sem telt el még hat hónap, ezért nehéz tudományos véleményeket kialakítani. Utalt arra, hogy egyelőre nem tisztázott, a harmadik oltással járó védettség mennyire tartós, ennek megállapításához még néhány hónapra szükség lehet. Szerinte egyelőre kérdéses, a harmadik oltások után is bekövetkezik-e a védettség csökkenése, akárcsak a második adag oltóanyag után. Az viszont biztos, hogy akik több mint hat hónapja kapták a harmadik oltásukat, február 15. után továbbra is érvényes marad az oltási igazolványuk. Kérdésre válaszolva Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, konzultálni fog az orvosával a negyedik oltás felvételéről, Gulyás Gergely pedig lehetségesnek tartja, hogy az előző oltása utáni hat hónap leteltével beadatja magának.

(Kiemelt kép: Pallag Andrásné asszisztens beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. augusztus 2-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)