Gulyás: Az Európai Ügyészség sérti a tagállamok szuverenitását, és magyarellenes a vezetője

Gyermekded, de vicces – ezt pedig a ferencvárosi utcaátnevezésekről mondta a miniszter. Itt vannak a legfontosabb kérdések és válaszok a csütörtöki Kormányinfóról.

2021. június 3., 11:20

Szerző:

A járvány harmadik hullámát véglegesen sikerült letörni, jelentette be Gulyás Gergely. A védettség aránya az oltottakkal és betegségen korábban átesettekkel együtt 60 százalék felett van, de lehet, hogy ennél is magasabb.

A TEK kedden elfogott egy 21 éves magyar férfit, aki a gyanú szerint merényletet tervezett Magyarországon. Ahogy Gulyás is elmondta, azt tervezte, hogy csőbombát készít, amit tömegrendezvényen használ fel, illetve tömegbe hajt kocsival. Gulyás azt mondta, hetek óta folyt az ügy felderítése, jó jel, hogy a hatóságok még az előkészületek alatt beavatkoztak.

Amikor megkérdezték, miért nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez, Gulyás azt mondta, ennek sok oka van, az egyik, hogy szerintük ez már sérti a tagállami szuverenitást, a másik, hogy Laura Codruţa Kövesi személyében magyarellenes vezetőt neveztek ki az élére. „Az ő kinevezése bármilyen jóindulatot megcáfol.”

„Elég gyermekded, de legalább vicces. Ha a fővárosi és a kerület ebben kívánja kiélni politikai elképzeléseiket, sok sikert kívánunk hozzá” – reagált Gulyás arra, hogy a Fudan leendő kampuszához vezető ferencvárosi utakat a kerület ellenzéki vezetése a kínai állam kárvallottjairól nevezte el.

Amikor Gulyást arról kérdezték, mi indokolta a hirtelen vezetőcseréket a honvédségnél, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy ebben semmi hirtelen nem volt, Korom tábornok a saját felmondását kérte, helyettese pedig a NATO brüsszeli központjából kapott egy állásajánlatot, ott folytatja.

A Mátrai Erőmű 43 milliárdos veszteségével kapcsolatban is kérdezték Gulyást. Erre azt válaszolta, hogy az Európai Unió kvótaszabályozásának változása miatt termelt az erőmű jelentős veszteséget. Mint mondta, a kormány előtt két út állt, vagy hagyja csődbe menni, vagy megmenti. A kormány a megmentés mellett döntött nemcsak a munkahelyek védelme, hanem Észak-Magyarország és Budapest áramellátásának zavartalansága miatt is.

A Mátrai Erőmű

Kéntelenítő berendezés a Mátrai Erőmű Zrt. visontai üzemében 2020. július 8-án. Fotó: MTI | Szigetváry Zsolt

 

Amikor arról kérdezték, miért Sinopharmot fognak gyártani a debreceni vakcinagyárban, elmondta, hogy ott alapvetően magyar oltóanyagot fognak gyártani, de vállalnak bérgyártást is, ennek keretében pedig előállíthatnak amerikai és kínai vakcinákat is.

Július elsejétől Magyarországon is lehet majd használni az uniós oltásigazolványt. Mint Gulyás elmondta, ennek technikai akadálya nem lesz. A kormány emellett bízik abban is, hogy a magyar védettségi igazolványt is el fogják fogadni az Európai Unióban.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert arról is kérdezték, mit terveznek a tavaly megvásárolt, jelenleg a raktárban álló 16 ezer lélegeztetőgéppel. Gulyás azt felelte, ez olyan stratégiai tartalék, amivel kapcsolatban szívvel kívánják, hogy ne legyen rá szükség. „Jobb, ha van, mintha nincs.”

A foci Eb ideje alatt, ha van kölcsönös megegyezés, akkor elfogadják azoknak is a védettségi igazolványát, akik nem az Eb-re jöttek. Mint Gulyás mondta, nem csoda, ha néhányan elbizonytalanodnak a bahreini oltási igazolványt látva, de kis kreativitással és némi jóindulattal kezelhetőnek kell lennie a dolognak.

Arra a kérdésre, hogy azok, akiket AstraZenecával kezdtek oltani, második oltásként felvehetnek-e valamilyen más, nyugati vakcinát, Gulyás nem tudott válaszolni. Mint felelte, ez színtiszta orvosi kérdés, azt viszont megerősítette, hogy az AstraZeneca az egyik legjobb és legbiztonságosabb vakcina.

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)

A budapesti Nyugati pályaudvar mögötti terület parkosítására tesz javaslatot az LMP. Bakos Bernadett országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: először a terület kármentesítésére van szükség, erre 3 milliárd forintot csoportosítanának át a költségvetésében.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6292 ember lépett be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4468-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán.