A Guardian szerint sérült menedékkérőkkel kegyetlenkedik Magyarország

Sebesült, éhes és szomjas menekülteket zavarnak vissza az erdőségbe a szerb határon, ezzel emberi jogi egyezményeket is sérthetnek.

2023. szeptember 26., 16:16

Szerző:

Számos alkalommal mindenféle elsősegély, ellátás nélkül küldik el a magyar hatóságok azokat a menedékkérőket, akiknek a déli határkerítés, vagy másféle rendőri üldözés súlyos sérüléseket okozott, írja a brit Guardian. A lap a magyar-szerb határon is dolgozó, önkéntes orvosszervezet a (Medical Volunteers International) tagjainak beszámolója alapján állítja, nem elszigetelt esetekről van szó. A határkerítés mellett dolgozó rendőrség (és határvadászok) az orvosok és menedékkérők beszámolója szerint is étlen-szomjan és elsősegély nélkül küldik el a határsáv erdőségeibe.

Az egyik így járt menekült azt mondta el, az osztrák határon próbált több társával autóval átjutni, amikor a magyar rendőrök üldözőbe vették. Végül gépkocsijuk a szalagkorlátnak ütközött, ő pedig súlyos sérülések után egy kórházban ébredt ahol menekültkérelmet akart beadni, de a rendőrök még a teljes ellátása előtt megérkeztek – és Szerbiába toloncolták vissza, ahol minden segítség nélkül magára hagyták.

„Egy erdőben dobtak ki, sétálni kezdtem, amíg elértem egy utat. Éhes voltam és szomjas, fájt mindenem és minden tíz percben meg kellett állnom, de nem volt más lehetőségem, nem akartam a határon meghalni” – mondta el a Guardiannek egy csak Karimnak nevezett, közel-keleti férfi.

A Guardian kereste a magyar Belügyminisztériumot és a határrendészetet is, ám egy kérdésükre sem válaszoltak.

(Kiemelt kép: A rendőrség a bevándorlókat egy határátkelőhöz irányította, ahol buszokra ültették őket, és ismeretlen helyre szállították őket. Magyarország hétfőn megkezdte déli határának lezárását, és a bevándorlókat egy hivatalos ellenőrzőpont felé terelte, ahol számos embert őrizetbe vettek és buszokra ültettek a röszkei határátkelőnél. Fotó: Jodi Hilton/NurPhoto via AFP)