A Guardian szerint sérült menedékkérőkkel kegyetlenkedik Magyarország

Sebesült, éhes és szomjas menekülteket zavarnak vissza az erdőségbe a szerb határon, ezzel emberi jogi egyezményeket is sérthetnek.

2023. szeptember 26., 16:16

Szerző:

Számos alkalommal mindenféle elsősegély, ellátás nélkül küldik el a magyar hatóságok azokat a menedékkérőket, akiknek a déli határkerítés, vagy másféle rendőri üldözés súlyos sérüléseket okozott, írja a brit Guardian. A lap a magyar-szerb határon is dolgozó, önkéntes orvosszervezet a (Medical Volunteers International) tagjainak beszámolója alapján állítja, nem elszigetelt esetekről van szó. A határkerítés mellett dolgozó rendőrség (és határvadászok) az orvosok és menedékkérők beszámolója szerint is étlen-szomjan és elsősegély nélkül küldik el a határsáv erdőségeibe.

Az egyik így járt menekült azt mondta el, az osztrák határon próbált több társával autóval átjutni, amikor a magyar rendőrök üldözőbe vették. Végül gépkocsijuk a szalagkorlátnak ütközött, ő pedig súlyos sérülések után egy kórházban ébredt ahol menekültkérelmet akart beadni, de a rendőrök még a teljes ellátása előtt megérkeztek – és Szerbiába toloncolták vissza, ahol minden segítség nélkül magára hagyták.

„Egy erdőben dobtak ki, sétálni kezdtem, amíg elértem egy utat. Éhes voltam és szomjas, fájt mindenem és minden tíz percben meg kellett állnom, de nem volt más lehetőségem, nem akartam a határon meghalni” – mondta el a Guardiannek egy csak Karimnak nevezett, közel-keleti férfi.

A Guardian kereste a magyar Belügyminisztériumot és a határrendészetet is, ám egy kérdésükre sem válaszoltak.

(Kiemelt kép: A rendőrség a bevándorlókat egy határátkelőhöz irányította, ahol buszokra ültették őket, és ismeretlen helyre szállították őket. Magyarország hétfőn megkezdte déli határának lezárását, és a bevándorlókat egy hivatalos ellenőrzőpont felé terelte, ahol számos embert őrizetbe vettek és buszokra ültettek a röszkei határátkelőnél. Fotó: Jodi Hilton/NurPhoto via AFP)

 

A Szabad Európa megtudta, hogy egy uniós precedensítélet lehetőséget ad arra, hogy utólag is vizsgálni és korrigálni lehessen az emberek számára káros felvásárlásokat, akkor is, ha a kormány nemzetstratégiai kivételnek tart valamit. Egy ilyen per már le is zárult, a GVH-nak kötelező lesz vizsgálnia a Vodafone felvásárlását

Nem kicsit, nagyon: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nyílt levelet írt Magyar Péternek, amelyben kifejtette, hogy szerinte a Tisza Párt alelnöke egy tőről metszett fideszes politikus, aki ugyan új a politikában, de „régi, jól ismert fideszes szöveget nyom”.

Nettó 1 milliárd 893 millió 839 ezer (bruttó 2 milliárd 390,5 millió) forintos keretszerződést írt alá az állami Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. a Lounge Event Kft. és a Visual Europe Zrt. kettősével március 11-én az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték rendezvényszervezési feladataira -  tudta meg az rtl.hu