Váratlan bejelentést tett a cseh belügyminiszter

A német rendőrök cseh kollégáikkal együtt már a cseh-német határ cseh oldalán közösen figyelni fogják a menekülthelyzet alakulását – közölte Vít Rakusan cseh belügyminiszter hétfőn Prágában.

2023. szeptember 25., 17:47

Szerző:

A Seznam Zprávy hírportálon nyilvánosságra hozott beszélgetésben Rakusan azt mondta, hogy erről a hét végén telefonon egyezett meg Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszterrel.

A két fél közös akciókat is tervez az embercsempészek ellen, a részletekről a héten egyeztetnek a két belügyminisztérium szakértői, kedden pedig a két ország rendőrkapitányai folytatnak online megbeszélést a témáról. Vít Rakusan elmondta, hogy amennyiben sikerül megegyezniük, akkor német fél eltekint a cseh-német határ fontolóra vett állandó ellenőrzésétől.

A német szövetségi belügyminisztérium vasárnapi közlése szerint Berlin mérlegeli, hogy az illegális határátlépések számának emelkedése miatt állandó ellenőrzés alá vonja a Lengyelországgal és a Csehországgal közös határszakaszt. Nancy Faeser belügyminiszter a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban azt mondta, hogy a határátkelők állandó ellenőrzését jól össze kell hangolni az úgynevezett mélységi ellenőrzéssel, ezt a tevékenységet pedig már a korábbinál intenzívebben folytatja a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség.

A Németország keleti részén, a lengyel és a cseh határ térségében fekvő tartományokból származó adatok szerint az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt az úgynevezett keleti migrációs útvonalon érkező menedékkérők száma. Vít Rakusan hétfőn azt állította: bár emelkedik a cseh határon Németországba igyekvő illegális bevándorlók száma, a lengyel és az osztrák határszakaszon „jóval súlyosabb a helyzet”.

A tárcavezető szerint a csehek már most felkészültek a szigorúbb közös határellenőrzésekre, és elég rendőrrel rendelkeznek. „A szász és a bajor rendőrség azonban emberhiánnyal küzd, ezért más tartományokból kell erősítést hívnia” – jegyezte meg Rakusan.

Csehország és Németország között már létezik egy megállapodás – fejtette ki Vít Rakusan –, miszerint mindkét fél rendőrei szükség esetén a másik ország területén is intézkedhetnek. Hogy meddig lesznek az új intézkedések érvényben, az elsősorban a németektől függ – szögezte le a cseh belügyminiszter.

(Kiemelt kép: tüntetők tiltakoznak a szászországi Bärenstein német-cseh határvárosban 2023. július 14. Fotó: Hendrik Schmidt/DPA via AFP) 

 

 

 

 

 

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.