Újabb fejlesztésen esett át a Gondosóra, minden felhasználót érint

Ingyenesen letölthető a Gondosóra új alkalmazása, mely mostantól még nagyobb biztonságot nyújt használóinak.

2024. június 23., 11:45

Szerző:

Ingyenesen letölthető a Gondosóraóra új alkalmazása, mely mostantól még nagyobb biztonságot nyújt használóinak – jelentette be vasárnap a Facebook-oldalán a miniszterelnök főtanácsadója, kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos. Nyitrai Zsolt közölte:

az applikációt a Gondosóra felhasználói és hozzátartozóik is letölthetik telefonjukra, így értesítést kaphatnak, ha az idős ember veszélybe kerül, továbbá az alkalmazás segítségével nyomon követhetik az ezzel kapcsolatos legfrissebb információkat.

Emellett az IOS és Android platformon egyaránt elérhető app azonnali riasztást küld, ha az óra esésérzékelője bekapcsol – tette hozzá jelezve, hogy az alkalmazással gyorsan elintézhető az adatmódosítás és a hibabejelentés is. Ezekkel és az applikáció többi funkciójával sokkal hatékonyabbá válik a gondoskodás, magasabb szintre lép a biztonság – hangsúlyozta.

Nem ez a gondosóra első komoly fejlesztése

A nyugdíjas, 65 évesnél idősebbek gördülékenyebb gyógyszerhez jutása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) pénteken Budapesten. A dokumentum aláírásán Hankó Zoltán kamarai elnök elmondta, a programhoz való csatlakozás első lépése a gyógyszerészek edukációja és támogatásuk elnyerése a Gondosóra népszerűsítéséhez.

A Gondosóra program 2022 tavaszán indult el. A 65 évesnél idősebb jelentkezők és regisztrálók egy olyan, okosórához hasonló eszközt kapnak ingyen, amelyet nyakban vagy karon hordhatnak, és amely lehetővé teszi, hogy – rosszullét, baleset esetén – egyetlen gomb megnyomásával kapcsolatba kerüljenek az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat munkatársaival.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, eddig több mint 10 ezer nyugdíjas életét mentette meg a Gondosóra szolgáltatása, és 200 ezer hétköznapi ügyben tudtak segíteni a diszpécserközpont munkatársai. Nyitrai Zsolt ezen hír kapcsán korábban azt közölte, a 65 éven felülieknek igényelhető Gondosóra szolgáltatás használata során több mint 16 ezer alkalommal értesítették a kontaktszemélyeket, hozzátartozókat, és közel 15 ezer órán keresztül beszéltek az ügyfelekkel a diszpécserközpont munkatársai.

Konkrét esetek, amikor a gondosóra segített

Február végén horgászás közben esett a vízbe egy nyugdíjas férfi, akinek életét a Gondosóra mentette meg. Épp a bottartóját próbálta leszúrni a földbe, ám az megszaladt, a horgász pedig a Körös vizébe esett. A folyó azon a részen különösen veszélyes, a vízmélység minimum négy méter. A pacemakerrel rendelkező férfi nem tudta megvetni a lábát az iszapos területen, megkapaszkodott a közeli fák gyökereiben, de elfáradt, és nem tudta felhúzni magát a partra.

A telefonja a vízben tönkrement, de ekkor jutott eszébe, hogy Gondosórája ott lóg a nyakában. A segítségkérésre a hatóságok gyorsan a férfi segítségére siettek, és kötelekkel kihúzták a partra.

Egy másik esetben egy idős hölgy két másik személy jelenlétében utazott autóval, ám útközben balesetet szenvedtek. Felborultak az autóval, és az egyik utas beszorult a járműbe. Gondosórájuk segítségével jelezték, hogy bajban vannak, így idejében kiérkeztek hozzájuk a mentők, a katasztrófavédelm és a rendőrség, akik sikeresen megmentették mind a három érintettet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Gondosóra hivatalos Facebook oldala)

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.