Gémesi: Csak formalitás volt az iparűzési adó kompenzációjáról szóló tárgyalás Ballával

Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke szerint Balla György kormánybiztos már a tárgyalás elején jelezte, nincs döntési jogköre az ügyben. 

2021. március 31., 08:23

Szerző:

A városok helyi iparűzési adójának kompenzációjáról szóló egyeztetés csak egy formalitás volt, Balla György már az elején jelezte, nincs döntési kompetenciája az ügyben - mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere a Keljfeljancsi című műsorban a 168.hu-n. 

Gémesi elmondta, kedden önkéntes egészségügyi dolgozóként visszatért korábbi munkahelyére, a kistarcsai kórházba. Kifejtette, már a járvány korábbi szakaszaiban is eszébe jutott hogy visszatér segíteni, az önkéntes felhívás láttán eldöntötte, most, amikor nagyon nagy a baj az egészségügyben, kötelessége visszatérni. Véleménye szerint a megfeszített munkatempó arra késztette a hatalmat, hogy az egészségügyi végzettséggel rendelkezők besegítsenek, ami egyértelműen jelzi, hogy nagy a baj, ami szerinte az elmúlt időszakban rossz, egészségügyet érintő döntéseinek is a következménye. A betegeknek és a kollégáknak akarok segíteni a magam eszközeivel - mondta. 

Gémesi, Falus Ferenchez hasonlóan nem a kötelező adminisztrációs rendszeren jelentkezett szolgálatra, hanem egyenesen a kistarcsai kórház igazgatójánál jelentkezett. Ennek oka, hogy öt évet dolgozott ott - mondta, majd megjegyezte, a megfelelő vezetőnél jelentkezett, és aláírták a szerződést, a kötelező protokoll adminisztrációs körökön már korábban átestek. Kiemelte: mivel 30 éve nem dolgozott betegellátásban, ezért egyelőre csak orvosok mellett dolgozhat, a munka azonban komoly fizikai akklimatizációt igényel. 

"Kötelező lenne négy óránként kimenni levegőre újra átöltözni, de van aki nem tud kimenni, mert egyszerűen nem tudja otthagyni a betegeket" - mondta. Jövő héten folytatja a munkát a kórházban Gémesi, de arról is szó van, hogy vállal ügyeletet a polgármesteri feladatai mellett. Kiemelte: nem azért hozta meg ezt a döntést, hogy reflektorfényben legyen, a polgármesteri munkájától ezt el akarja választani.

Gémesi szerint az egész pandémia nagyon gyorsan át lett terelve a politika színterére: nagyon nehezen tudnak az emberek tájékozódni, és azt a kevés információt is legtöbbször pártok alapján szerzik meg. Szerinte a járványkezelés terén voltak szakmai alapon meghozott döntések, és számos politikai: "sehol a világon nincs olyan, hogy nem fognak össze az önkormányzatokkal, hanem szűkítik a mozgásteret" - mondta.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, Balla György kormánybiztos szerint nincs szükség a városok kompenzálására a helyi iparűzési adó felének elvonása miatt. Az egyeztetés kapcsán Gémesi elmondta, az egész megbeszélés csak egy formalitás volt, és már az elején leszögezte Balla, hogy döntési kompetenciája nincs az ügyben. Korrekt hangvételű megbeszélés volt, de a mentalitás felfoghatatlan - jelentette ki, majd hozzátette: ezzel nem a város vezetőit hozzák rossz helyzetbe, hanem az embereket.

(kiemelt kép: Fotó: MTI | Varga György)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.