Tisztességtelen piaci magatartásért büntetik a Mol egyik cégét

A versenyhivatal szerint az Inter Tan-Ker Tanácsadó és Kereskedelmi Zrt. (ITK) törvényt sértett.

2023. augusztus 22., 17:20

Szerző:

Tisztességtelen piaci előnyt szerzett, ezzel pedig törvényt sértett a Mol egyik leányvállalata, a az Inter Tan-Ker Tanácsadó és Kereskedelmi Zrt. (ITK) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) legújabb döntése szerint. A határozatot ismertető Mfor.hu szerint a Hivatal megállapította, hogy az ITK a Mol E-mobilitás Vagyonkezelő Kft. és az ITK Invest Kft. közös cége, elsősorban közlekedési szolgáltatásokat nyújt, valamint autóbuszokat gyárt.

Ilyen minőségében pedig 2021. augusztus 31-én az ITK az aznap kötött üzletrész-adásvételi szerződés útján megszerezte a DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-től a Cívisbusz üzletrészeinek 80 százalékát. Így a debreceni közlekedési cég 100 százaléka a birtokába került, miután 20 százalékot már korábban birtokolt a Kft.-ben. A Cívisbusz Kft. viszont elsősorban gépjárműüzemanyag-kiskereskedéssel foglalkozik, ami az anyacég Mol Nyrt.-t a debreceni közlekedésben monopolhelyzetbe repítette.

Az összefonódás okozta törvénysértés miatt a GVH 22 millió forintos bírságot szabott ki az ITK-ra. 

(Kiemelt kép: A DKV Zrt. egyik busza Debrecenben. A Mol leányvállalata 2021 augusztusában monopolhelyzetbe került a cég üzemanyag-ellátásában, amiért 2023-ban a GVH 22 millió forintra bírságolta őket. Fotó: DKV Zrt, Facebook)