Fürjes Balázs: „Budai polgár leszek a választás másnapján is”

Fürjes Balázs, a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár volt a csütörtöki Keljfeljancsi vendége.

2022. február 10., 17:56

Szerző:

Fürjes Fiala János kérdései kapcsán az alábbi témákra tért ki:

  • miért került át a vizes világbajnokság megrendezésének feladata a fővárostól a kormányhoz,
  • hogyan tekint a február 12-én kezdődő választási kampányra, miként tekint Hajdu Máriára, aki előbb kilépett az LMP-ből, majd bejelentette, hogy egyéni jelöltként indul a hegyvidéki választókörzetben az országgyűlési választáson,
  • miért találkozott Orbán Viktorral és Lévai Anikóval, végül, de nem utolsósorban:
  • miért nem sikerült jól a matematika érettségije.

 

Február 12-én kezdődik az országgyűlési választási kampány. Ez a csata vérre megy?

Dehogy! Bármi történik, másnap is felkel a nap. Az élet megy tovább. Az emberek életében azért nem a politika a legfontosabb. Ez egy verseny. Egy nyertes lesz, de a győzelemért többen szállunk ringbe. Én a budai polgárokkal igyekszem párbeszédet kialakítani, megoldásokat keresni gondjaikra.

Hajdu Mária igazmondásra mérsékelten hajlamosnak titulálta Hajnal Miklóst, közgazdász-diploma hiányára utalva, erre azt mondta a mai Keljfeljancsiban Hajnal Miklós, hogy a közelmúlt történései mögött neki felsejlik Fürjes Balázs és a Fidesz.

Ez egy baloldali belviszály. A részleteket nem ismerem. Ha jól értem, arról van szó, hogy Hajnal Miklós azt mondta magáról, hogy közgazdász, később kiderült, hogy nincs diplomája. Ennek következtében a baloldalon elindult egy vita: amit nem szabad Bangóné Borbély Ildikónak, az szabad-e másnak. Nem kommentálom. Nem az én dolgom. Örülök, hogy kezdődik a kampány, a demokrácia ünnepe.

Amit először lehet megünnepelni…

Igen. Számomra ez új. Tizenhatévesen, gimnazistaként csatlakoztam a Fideszhez, ott voltam a nagy rendszerváltó pillanatokban 1988-89-ben. 1990-ben érettségiztem. Meg is látszott az eredményén.

Amennyiben?

Amikor elindultam villamossal a matek érettségire, akkor végigfutott rajtam, hogy amennyit készültem rá, van miért aggódnom. Végül görbült a jegy, volt, ami jobban sikerült.

A Keljfeljancsi műsor ideje alatt jelentette be Hajdu Mária, hogy kilép az LMP-ből és egyéni jelöltként indul az országgyűlési választáson, amit egyebek közt azzal indokolt, hogy „mára nem maradt hiteles politikai erő, mindkét oldalt kizárólag az önös érdekeik vezérlik”. Erős szavakkal bírálta a budai beruházásokat (a Testnevelési Egyetem campusa, Normafa-projekt), és úgy fogalmazott: aki hazafiságot hirdet, nem betonozza le a hazáját, méltóan bánik a természeti, a kulturális és az épített örökségünkkel is, Orbán Viktor fő építőmestereként említi, akit a kormánypárt betonozó brigádja indít Hegyvidéken…

Megértést kérek… Se Hajnal Miklós, se Hajdu Mária, se más vetélytársam kampányában nem szeretnék részt venni. Én, a Fürjes-kampányon szeretnék dolgozni. Értem, megértem, természetesen demokrácia, szólásszabadság van nálunk, de alapvetően annak örülök, hogy dolgozhatok a Városmajor megújításán, a Széllkapu park létrehozásán, és örülök, hogy zöldebb lett Buda!

Hajdu Mária most bejelentett egyéni indulásával immár az eddigi három helyett négy jelölt indul Hegyvidéken. Ez minőségi változás?

Minden kihívónak megadom a tiszteletet, de én tényleg a budai emberek véleményeivel, javaslataival, a budai kihívásokkal és megoldásokkal foglalkozom.

Lesz választási vita a versenytársakkal?

Készen állok rá. Tettem is konkrét javaslatot. Amvita moderálására Gundel Takács Gábort kértem fel, aki profi és elfogulatlan. Mindenre nyitott vagyok, bementem a HVG, és a 444 oroszlánbarlangjába is. Minden megoldás érdekel, de először a Hegyvidék televízióban szeretnék – a helyi lakosok előtt – vitatkozni a most éppen ki nem számolható vitapartneremmel.

Győzelem mindenáron?

Eddig is közösségi ember voltam. Ha a kormányzati szektorban maradok – többféle kombináció lehet a választási eredményektől függően –, akkor nyilván ugyanúgy dolgozom tovább a polgármesterekkel. Pokorni Zoltánnal, a Hegyvidéken régóta együtt dolgozunk, de örömmel segítettem Újbudán László Imrének egy gyermekorvosi rendelő támogatása kapcsán, Zuglóban is megoldottunk egy korábban megoldhatatlannak tűnő gondot Horváth Csabával. Igyekszem a segítőkészséget gyakorolni, de meg kell őket kérdezni, ugyanezt gondolják-e ők is. Én budai polgár leszek a választás másnapján is.

Hetvenkét órán belül találkozott egy házaspárral. Előbb a férjjel, utána a feleséggel. Mi történt a két találkozó során? 

Orbán Viktornak fontos, hogy időt fordítson mind a 106 egyéni képviselő-jelöltre, és találkozik velük, arról egyeztet, milyen kormányzati segítségre lesz szükségük terveik megvalósításához, ha megválasztják őket. A II. és a XII. kerületben kérdőívek alapján állítottuk össze a Budai vállalások programját. Ebben is vannak olyan programpontok, amelyek kormányzati segítséget igényelnek. Néhány példa: a Városmajor zöldterületeinek további növelése, a Kapás utcai és a Kútvölgyi-szakrendelő megújítása, vagy a Szent János Kórház további korszerűsítése. Én ezekhez kértem kormányzati segítséget. Lévai Anikó pedig a kampányban vesz részt, mint más önkéntes. Felajánlotta, részt vesz az aláírásgyűjtésben, a háttérmunkákban.

A Magyar Úszó Szövetség javaslatára, nemzetközi tárgyalásokat követően, kormánydöntés született: nyáron Budapest rendezi meg a vizes világbajnokságot. Kiss Ambrus a Népszava kérdésére elmondta: a kormány azért nem egyeztetett a Fővárosi Önkormányzattal, mert utóbbinak formális kötelezettsége sincs a lebonyolítással kapcsolatban. A főpolgármester-helyettes a Keljfeljancsiban mást nehezményezett: előbb értesült az eseményről a médiából, és csak utána informálta az illetékes államtitkár...

A nyilvános kormányhatározatban minden részlet benne van erről. Február 14-én, hétfőn ugyan találkozom Kiss Ambrussal, de nem ez lesz a fókuszban. Úgy gondoltuk, az tesz jót a vizes világbajnokság ügyének, ha meghagyjuk az úszóvilág kezében, és a politika nem használja ki az eseményt haszonszerzésre. Az fontos – Kiss Ambrusnak igaza van –, hogy a Fővárosnak nem kerül egy fillérjébe sem, garanciát, és más kötelezettséget sem kell vállalnia. A vizes világbajnokságról azt gondolom, nagyon jót fog tenni a Covid miatt földbe állt fővárosi turizmusnak. Az úszó világ, Wladár Sándor és csapata józan, észszerű, visszafogott javaslattal állt elő arra vonatkozóan, hogy hol legyenek az egyes sportesemények. Mind a vidéki, mind a fővárosi helyszínek megvannak. A döntést a vidéki polgármesterek is örömmel vették, beleértve Botka Lászlót, Szeged polgármesterét. Szerintem nem baj, ha a politika ilyen véres időszakban távol tartja magát, és szabad teret biztosít a szakmai munkának.

 

(Kiemelt kép: 168.hu / Pozsonyi Roland)