Fűrészport adott el vízipipadohányként, nem lett jó vége

Húsz tonna faforgácsot adhatott el vízipipadohányként, ezzel a vevők átverése mellett csaknem 650 milliós adót nem fizetett be.

2021. május 4., 15:16

Szerző:

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség indítványára a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki 2019. év decemberétől egy esztergomi ingatlanban olyan vízipipadohány gyártásában és értékesítésében vett részt, amelybe dohány helyett faforgács és fűrészpor került.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2019 decemberétől egy esztergomi ingatlanban összesen közel 20 ezer kg vízipipadohány gyártásában és értékesítésében vett részt úgy, hogy a dohány helyett faforgács, illetve fűrészpor került a késztermékekbe. Mivel a dohánygyártmányok a tartalmukat tekintve hamisítványok, így rossz minőségű termékeknek minősülnek. A gyanúsított a vízipipadohány gyártásához adóraktári engedéllyel nem rendelkezett, a termékek előállítása, tárolása és szállítása hatósági engedély nélkül történt, így az előállított vízipipadohány adózás alól elvontnak minősül. A dohánytermék után a gyanúsított nem fizette meg a 409.471.300 Ft jövedéki adót és a 232.472.041 Ft összegű ÁFA-t, így összesen 641.943.341 Ft vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Komárom-Esztergom Megyei Vizsgálati Osztályának nyomozói a férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és jelentős mennyiségű, üzletszerűen elkövetett rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntettének elkövetése miatt hallgatta ki gyanúsítottként.

A főügyészség indítványával egyezően a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája a gyanúsított letartóztatását 2021. május 4-én egy hónap időtartamra elrendelte, tekintettel arra, hogy vele szemben fennáll annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást veszélyeztetné, továbbá újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

(Kiemelt kép: ugyeszseg.hu)